Izaberite stranicu

Поводом славе Цркве Светог великомученика Димитрија на Новом Београду, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 8. новембра, на Митровдан, Светом архијерејском литургијом уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа рашко-призенског г. Теодосија, свештенства, монаштва и вјерног народа.

Свечани чин ломљења славског колача са Патријархом српским обавио је г. Игор Вукимирица.

Након тога Његова светост је произнио бесједу о Светом Димитрију истичући да смо се сабрали да прославимо овог Божијег угодника и измолимо од њега велику милост и благослов Божији:

“Нашем народу у нашем времену треба велика милост Божија. Налазимо се у врло тешком положају као народ. Отимају нам наше светиње, наше свето Косово и Метохију које је српска, палестинска, јерусалимска земља, браћа и сестре.”

Додао је да се надамо у Господа и свете из рода нашег и хришћанског, да као што смо бранили Косово на Косову Пољу и много пута у нашој историји,  да ће Господ помоћи да надвладамо и савладамо и ово непријатељство према нашем народу и КиМ данас:

“Надамо се у Господа да ће КиМ и та велика светиња, и светиње које су тамо биле до данас и убудуће, остати наше. Црква је на овом Сабору, поновила свој став по питању Косова. То је за нас не само простор, него света земља, гдје се налазе светиње, гдје је свака стопа земље преливена и заливена крвљу мученика светих и оних који су Косово одбранили.”

Патријарх је казао да се ради њих и надамо да нас Господ неће лишити те велике благодати и великог Косова.

“Моћници овог времена од нас – Србије захтјевају, очекују да се одрекнемо Косова, да кажемо: Добро узмите Албанци све што желите! Ми то не смијемо учинити и последња ријеч биће ријеч народа. Зато да будемо спремни када дође опредјељење да сви будемо уз и за наше свето Косово”, закључио је Његова светост Патријарх српски г. Иринеј.

Владика Теодосије: “Косово није само политика да би се њиме бавили само политичари и државници”

Преосвећени владика Теодосије је казао да су ријечи Патријарха како за све гдје год да се налазимо, нарочито на Косову и Метохији, ријечи утјехе и охрабрења, ријечи које нас обавезују да будемо оно што Господ и наши преци од нас очекују:

“Шта рећи послије Ваших ријечи, него само потврдити да је Косово и Метохија данас живо. Не само у нашем сјећању да постоји, већ ми данас живимо наше Косово. Као што  рекосте Косово је много више од територије. То није само географски појам, то није само политика да би се њиме бавили политичари и државници. Косовом се сви бавимо, јер на Косову смо положили свој завјет Господу. Косово је натопљено крвљу Светих мученика – Светог Кнеза Лазара, свих војника, војсковођа, браће Југовића, свих оних који се нису хтјели одрећи себе, а прије тога одрећи се Бога и своје вјере. Косово је натопљено сузама подвижника и оних који су патили и жалили за својим најближима, који су страдали на том простору. Косово је заливено такође, знојем и оних који су живјели на том простору, обрађивали ту земљу, и чували је јер им је предата, не да би се ње одрекли, него да би је и ми сачували за наше потомке.

За нас који данас живимо на Косову и Метохији, јесте најважнија подршка Вас, Ваша светости, Светог архијерејског сабора, нашег вјерног народа који нас свакако молитвено и на сваки начин,  подржавате да и ми данас опстанемо на тим просторима.”

Весна Девић

Видео: ТВ Храм

Фото: СПЦ

 

ТВ Храм: Бесједе Патријарха Иринеја и Епископа Теодосија:

Pin It on Pinterest

Share This