Izaberite stranicu

Раније је Предстојатељ Константинопољске Цркве избјегавао личне сусрете са представницима Кијевског патријархата.

3. новембра у Истанбулу Патријарх Вартоломеј одликовао је напрсним крстом скандалозног ,,свештеника“ УПЦ КП Александра Дедјухина, који се налазио у пратњи Петра Порашенка приликом његове посјете Фанару.

Фотографију, на којој Предстојатељ Константинопољске Цркве, уручује расколнику Патријаршијски крст, Дедјухин је објавио на својој фејсбук страници. Овај догађај за Савез православних новинара прокоментарисао је замјеник предсједника Одјела Спољних црквених веза Украјинске православне цркве протојереј Николај Данилевић. По његовим ријечима раније у разговорима са представницима УПЦ Московског Патријархата, Патријарх Вартоломеј је посебно подвлачио, да се лично не среће и не прима расколнике.

,,Патријарх је то потврђивао као примјер чувања каноничности и не признавања расколника са своје стране, истакао је о. Николај. Последње су незванично и тајно примали само његови представници. Сада, може се сматрати, да Патријарх Вартоломеј расколнике већ прихвата као канонске, кад већ не само да званично прима једнога од њих, иако у саставу државне делегације, него чак му и дарује патријаршијски крст.“

,,Свештеник“ УПЦ Кијевског патријархата Александар Дедјухин је познат својим необичним, за свештенослужитеља, скандалозним изјавама. На примјер, да се Благодатни Огањ не пали сам, већ га Јерусалимски Патријарх пали од кандила по поруџби ТВ канала НТВ, да су учесници Свеукрајинске литије УПЦ ,, московски вампири“ да праштање агресору значи ,,послати му из аутомата 12 грама љубави у неки од животно важних органа „, и да се по молитвама УПЦ КП у Санкт Петербургу догодила експлозија у метроу и да је Мајдан дејство Светога духа.

Осим тога, Дедјухин се залаже за легализацију оружја, наркотика и проституције.

Линк: http://spzh.news/ru/news/57366-patriarkh-varfolomej-nagradil-svyashhennika-kijevskogo-patriarkhata-krestom

Извор: СПЖ

Превод: протојереј Остоја Кнежевић

Pin It on Pinterest

Share This