Izaberite stranicu

Светом литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, прослављен је празник Св. Великомученика Димитрија у храму под Горицом.

Началствујућем свештенослужитељу саслуживали су: протојереј-ставрофор Драган Станишић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа, предвођени протојерејем Јованом Радовићем.

По освећењу Светих дарова Христових и причешћа верног народа, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић – говорећи о животу Св. Димитрија, војводе солунскога.

,,Као представник римске власти, од родитеља тајних хришћана, одрастао је Димитрије у дому оца свог у граду Солуну “, казао је прота Кљајевић, поручивши да је будући светитељ од малена био васпитан и однегован у духу хришћанском, гледајући неправду која се збива над хришћанима.

,,Као стасит младић у пуној снази, запао је за око цару Максимијану који га је поставио на место начелника града Солуна. “

На тој позицији, казао је отац, морао је по царевом налогу, да гони и убија хришћане. Међутим, он их је помагао и учио да се ни по цену живота не одричу Христа.

,,Цар Максимијан, сазнавши за такво држање Димитријево, позвао га је на одговорност. Ту је будући светитељ, тврдо исповедио веру у једнога Бога у Тројици. “

Знајући шта га чека, раздао је сво своје имање, и на данашњи дан избоден копљем 306. г. – заменивши пролазно царство, Непролазним и Вечним, подсетио је прота Кљајевић у своме обраћању.

Нагласио је да су на његовом гробу хришћани подигли Цркву, из чијег тела је, по вољи Божијој, потекло целебно Миро, од кога се многи исцељиваху.

,,Византијски цар Јустинијан чувши за многа исцељења која од тела мучениковог происходе, пожеле да их има у Цариграду. При покушају преноса моштију, из кивота се зачу глас: Станите, не дирајте. Тако да по Милости Божијој, тело Св. Димитрија све до данас почива у Солуну ”, казао је прота, завршавајући своју беседу у храму под Горицом.

Причестивши верни народ, свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа приступили су резању славских колача и благосиљању кољива данашњим свечарима.

Честитајући славу, данашњим свечарима обратио се затим прота Драган Станишић рекавши:

,,Једном приликом када су се грађани Солуна превише удаљили од Бога, и када је Господ хтео да их преда безакоњима њиховим (да се Солун има уништити од варвара), Св. Димитрије требао је по вољи Божијој да се склони из Солуна (да би се испунио гнев Божији над тим градом), међутим, из велике љубави према своме народу и граду –  Св. Димитрије, није послушао Господа “, казао је прота Станишић, рекавши да је војвода Димитрије пожелео да и он у том пепелу пропадне.

,,Видевши ту Димитријеву љубав која је изврсна, у све векове векова – Господ је сачувао Солун “, казао је прота Станишић .

,, И зато кад мислимо да смо пренаглили у безакоњима својим, ми се молимо Светом Димитрију, јер мислимо да он може умилостивити Бога да нас спасе од казне Божије“, објаснио је прота.

Из тог разлога, како је казао прота Станишић, много храмова у словенским земљама посвећено је управо овом Божијем  светитељу.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This