Izaberite stranicu

У организацији Удружења књижевника Црне Горе, Књижевног друштва ,,Његош“ и Његошевих вечери поезије од 12. до 14. новембра на Цетињу, Подгорици, Бару и Никшићу одржаће се тродневна манифестација ,,Дани Његошеви“.

Осми ,,Дани Његошеви“ почеће у понедјељак 12. новембра Светом литургијом у 8 часова у Цетињском манастиру. Свечано отварање је предвиђено за 10 часова у Његошевој сали када ће преводиоцима књиге ,,Луча Микрокозма“ бити додијељене награде ,,Златни лик Светог Петра Ловћенског Тајновидца”.

Скуп ће благословити Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије. Бесједом на тему ,,Минута бића, вјечност ништожности!“ окупљенима ће се обратити књижевник Милутин Мићовић. У наставку ће бити одржан пјеснички час на којем ће стихове говорити пјесници из Црне Горе, Србије, Косова и Метохије, Републике Српске, Русије, Румуније, Бугарске, Словачке, Канаде и Македоније.

Потом ће бити уприличена трпезе љубави са Високопреосвећеним Митрополитом Амфилохијем.

Скуп ће бити настављен истог дана у сали Матице српске у Подгорици у 18 часова, промоцијом превода ,,Луче микрокозма“ ( руски, румунски и бугарски превод).

Други дан манифестације биће одржан у Бару, 13. новембра на дан рођења славног Владике Рада.

Промоција књиге Митрополита Амфилохија ,,Житије митрополита  Петра Другог – цетињског пустињака и ловћенског тајновидца“ одржаће се у 12 часова. Тематску бесједу у 18 часова у крипти Храма Светог Јована Владимира у Бару одржаће књижевник Будимир Дубак. У наставку вечери пјесници, учесници осмих „Дана Његошевих“ говориће духовну поезију у Храму Светог Јована Владимира.

Трећи дан манифестације одржаће се у Никшићу гдје ће писце дочекати Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије.

У сали Парохијског дома у 17 часова, одржаће се промоција књиге Момчила Мићовића „Његош у збору свјетских великана“. У наставку програма у 19 часова поздравну ријеч сабранима око Његоша упутиће Преосвећени владика Јоаникије и предсједник Удружења књижевника Новица Ђурић, док ће тематску бесједу произнијети књижевник Радомир Уљаревић. У наставку вечери пјесници ће говорити пјесме у славу Његоша.

У традиционалној манифестацији ,,Дани Његошеви“ учетвоваће Иља Числов из Русије, Љубица Рајкић из Румуније, пјесникиња, преводилац  и издавач двојезичног издања ,,Луче микрокозма“ на румунски и српкси језик, Андреј Романов из Бугарске, Стефани Мекази из Канаде, Мирослав Биелик, предсједник Савеза писаца Словачке, Мирослав Демак пјесник и преводилац из Словачке, Олга Панкина из Македоније, Горан Ђорђевић из Смедерева, Драган Лакићевић, Селимир Радуловић, Живојин Ракочевић из Грачанице, Милан Михајловић из Косовске Митровице, Предраг Бјелошевић из Републике Српске и Миодраг Мића Јакшић. Учествоваће и писци из Црне Горе: Ранко Јововић, Коста Радовић, Илија Лакушић, Будимир Дубак, Бећир Вуковић, Милица Краљ, Вишња Косовић, Андрија Радуловић, Радомир Уљаревић, Новица Ђурић, Милица Бакрач и Милутин Мићовић.

„Дане Његошеве“ подржале су Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско- никшићка.

Поводом одржавања осме међународне манифестације ,,Дани Његошеви“ у петак , 9. новембра у 11 часова, Удружење књижевника Црне Горе, Књижевно друштво „Његош“ и НВО „Његошеве вечери поезије“ одржаће конференцију за новинаре у Књижари Матице српске у Подгорици (Римски трг бр.50.).

На конференцији ће говорити организатори,  у име Удружења књижевника  Црне Горе Новица Ђурић, Књижевног друштва ,,Његош“  Милутин Мићовић и НВО „Његошеве вечери поезије“ Радомир Уљаревић

 

Слободанка Грдинић

 

Pin It on Pinterest

Share This