Izaberite stranicu

Група новосадских умјетника урадила је највећи мурал у Србији, посвећен Краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Мурал се налази на Булевару Краља Петра Првог, у новосадском насељу „Блок“, и простире се на око 150 м2, пренијела је РТВ Војводине.

Како истичу из удружења „Буте добри“, које је организовало осликавање, на овај начин су жељели да обиљеже 100-годишњицу од ослобођења Србије у Првом свјетском рату.

„Желимо да нас људи препознају по друштвено-корисним активностима у интересу Новог Сада и свих добрих људи који у њему живе. Изузетно смо поносни што смо допринели да наш град буде богатији за умјетничко дјело оваквих размјера. Поред чињенице да се мурал налази на истоименом булевару, јако је важно споменути и то да се у непосредној близини налазе двије средње школе и овом приликом бисмо жељели да наши најмлађи обрате пажњу на велику и значајну историјску личност каква Краљ Петар Први Карађорђевић свакако јесте,“ истиче Дане Баста из Удружења „Буте Добри“.

Мурал је седам осликавала група независних умјетника из Новог Сада, на иницијативу Удружења, а уз подршку комшија из насеља Блок. Из удружења су посебно захвалили умјетницима и свима који су учествовали у овом пројекту, и додају да их изузетно радује што ће Нови Сад ускоро добити споменик посвећен краљу Петру Првом.

Удружење за младе „Буте Добри“ званично је основано у фебруару ове године, али као неформална група грађана функционише већ неколико година.

Чланови удружења су спој младости и искуства, дакле млади момци од 16 до 18 година прије свега из новосадског Блока, као и неколико „старијих“ који већ имају дугогодишње искуство у друштвено ангажованом раду и који су већ засновали своје породице и желе да на млађе пренесу своја искуства, напомиње РТВ Војводине.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This