Izaberite stranicu

Меџлис Исламске заједнице Бар оштро је осудио  вандалски чин уклањања табле са именом улице Попа Васа Вукотића у Старом Бару.

У саопштењу које потписују Неџиб Ибришимовић, предсједник Меџлиса ИЗ Бара и главни барски имам Мујдин Милаими, наводи се да „Исламска заједница сматра недопустивим са цивилизацијског, вјерског, културног и грађанског становишта да се, на такав начин, било ко односи према споменима на угледне људе који су дали допринос изградњи вишевјерског и вишенационалног суживота у Бару“.

Како кажу, очекују реакцију надлежних институција и у овом и у свим другим случајевима.

„Локална управа у Бару, мјесне заједнице Поље и Стари Бар, Комисија и сви субјекти који су учествовали у давању предлога имена улица на овом подручју водили су рачуна о томе да се друштвена заједница, и на овај начин, одужи бројним угледницима Старог Бара, као и да се испоштује вишевјерско и вишенационално насљеђе.

Исламска заједница, која је преко својих референтних представника и предлога у томе учествовала, увијек поздравља такав приступ и сматра да га треба његовати и када се одлучује и о Старом и о Новом Бару, као и о свим другим дијеловима наше Општине“ , наводи се у саопштењу и додаје : 

„Имена попут попа Васа Вукотића, Муфтије Карађузовића, Надбискупа ДобречићаЗејнел бега ХаверићаСелим бега Мустафагића и бројна друга, трајно нас подсјећају на те угледнике и како су, у тешким временима, људи уважавали једни друге, градили и чували мултуетнички склад и универзалне етичке вриједности стављали испред свих краткорочних и парцијалних интереса.
Сматрамо да и у овим временима требамо сви заједнички његовати те вриједности и допринијети смиривању тензија и не допустити да било чији чин или реторика угрозе вишевјерски склад у нашој Општини.

Исламска заједница је свјесна те одговорности и, као и сваки пут до сада, својим институционалним дјеловањем даће допринос на том пољу, дубоко вјерујући да је млутивјерска и мултиетничка стабилност највеће богатство и нашег града Бара и наше државе Црне Горе“.

Подсјетимо, табла са именом Улице Попа Васа Вукотића у Старом Бару није преживјела ни 24 сата, јер су је за сада непознати вандали ишчупали заједно са стубом на који је прије три дана постављена, и тако је под окриљем ноћи бацили у двориште цркве Светoг Николе, која се налази у непосредној близини те улице. У тој улици живе искључиво муслиманске породице. Увиђај су обавили припадници барског Центра безбједности.

Извор: barskiportal.com

Pin It on Pinterest

Share This