Izaberite stranicu

У Горњенском женском манастиру свечано је прослављен престони празник и 120 година оснивања обитељи. Свечаности су одржане 3. и 4. новембра 2018. године, саопштава Руска духовна мисија у Јерусалиму. Дана 4. новембра, на празник Казањске иконе Пресвете Богородице, литургијом у саборном храму Свих светих који су у земљи руској просијали, по благослову Његовог блаженства патријарха Јерусалима и све Палестине Теофила III началствовао је Архиепископ гераски Теофан (Јерусалимска патријаршија).

Његовом високопреосвештенству су саслуживали Епископ ливенски Нектарије, начелник Руске духовне мисије у Јерусалиму архимандрит Александар (Јелисов) и многобројно свештенство и свештеномонаштво. На богослужењу су били присутни и настојатељица ваведењског Толгског женског манастира Јарославске епархије игуманија Варвара (Третјак), сестре јерусалимских манастира – Вознесењског Јелеонског и Гетсиманског (РПЗЦ), као и многобројни поклоници из Украјине, Русије, Белорусије и разних крајева Свете земље.

Послије литургије из храма је кренула литија у Казањски храм, гдје је пред чудотворном Казањском иконом Мајке Божје служен празнични молебан.

Честитајући празник присутнима, архимандрит Александар је рекао: «Руска православна црква чува као драгоцјеност многовјековно искуство братског и евхаристијског општења. 170 година дјелатности Руске духовне мисије и 120 година Горњенског манастира такође су дио те ризнице, пошто су и те године посвећене развоју и продубљивању односа између наших Цркава, које чувају јединство».

Архиепископ гераски Теофан је истакао увјерење да су данашњи проблеми и тешкоће  који су присутни у односима неких православних цркава привременог карактера. Он је нагласио да су заједничка богослужења на Гробу Господњем посебна вриједност и никакве спољашње силе не могу да поколебају јединство Руске и Јерусалимске цркве.

Горњи или Горњенски-казањски манастир –  руски православни женски манастир налази се 7 км од Старога града Јерусалима. У обитељи има око  60 сестара. Настојатељица манастира од 1991. је   игуманија Георгија (Шћукина).

Линк: https://spzh.news/ru/news/57302-gornenskij-monastyry-v-ijerusalime-otmetil-120-letije

Извор: СПЖ

Превод: Марија Живковић – Светигора

Pin It on Pinterest

Share This