Izaberite stranicu

Српски Пен центар и Удружење књижевника Србије осудили су данас забрану уласка у Црну Гору академику Матији Бећковићу и другим српским интелектуалцима који су се нашли на списку непожељних особа.

Српског ПЕН центра сматра да јавни и тајни спискови како непожељних особа, тако и неподобних мишљења и дела, „опасно призивају немила времена неслободе и насиља“.

„Недопустиве су забране слободе кретања због разлике у мишљењу. Различити ставови могу бити повод за разговор, јавну расправу или полемику, али државна интервенција ограничавањем слободе кретања због другачијег мишљења представља гест узурпације изворних људских слобода и права“, пише у допису.

Српски ПЕН центар изражава уверење да овакве одлуке наносе штету не само онима против којих су донете, већ и државама које за њима посежу.

Удружење књижевника Србије у допису наводи да их је затекла вест „да је песнику Матији Бећковићу и још тројици српских интелектуалаца забрањена посета завичају у Црној Гори“.

„Сматрамо да се та одлука коси са демократским и цивилизацијским вредностима савременог света. Верујемо да такве непримерене забране чине велику штету добрим односима између Републике Србије и Републике Црне Горе“, пише у допису УКС

Српска академија наука и уметности саопштила је 2. новембра да је „са неверицом коју је пратило огорчење, примила вест да је групи грађана Србије, међу којима је и њен академик Матија Бећковић, забрањен улаз у Црну Гору“.

„У нади да ће разум ипак превагнути, подсећамо доносиоце ове одлуке да их чека тежи посао заустављања стихова на границама“, поручили су из Српске академије наука и уметности (САНУ).

Црногорска полиција је раније потврдила да је донела решење којим се четворици српских интелектуалаца, међу којима је и књижевник Матија Бећковић, забрањује улазак у Црну Гору.

„Прелазак државне границе, осим Бећковићу, ускраћен је и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу“, саопштено је из црногорске Граничне полиције.

Извор: rtv.rs

Pin It on Pinterest

Share This