Izaberite stranicu

У Бијељини данас почиње традиционална манифестација „Вишњићеви дани“, која ће ове године бити у знаку 100 година од завршетка Првог свјетског рата, 200 година од објављивања првог издања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере „Кнез Иво од Семберије“.

Програм 25. „Вишњићевих дана“ почиње у 16.00 часова полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе „Вишњићевих дана“ на платоу испред Народне библиотеке у Бијељини, која носи име пјесника.

Свечана академија биће одржана у 19.00 часова у градском Центру за културу, а о Филипу Вишњићу бесједиће Душанка Новаковић, члан бијељинског Градског одбора СПКД-а „Просвјета“.

У оквиру „Вишњићевих дана“ биће одржани и научни скуп „Српско друштво и стогодишњица завршетка Великог рата, резултати и посљедице“, изложба о кнезу Иви и Исидору Бајићу, промоције актуелних издања, пјесничко вече, концерт класичне музике, фолклорно и гусларско вече, поетско-историјски часови у Међашима и Трнови, као и посјета бијељинским манастирима.

Манифестација ће бити завршена додјелом награда и монодрамом „Вук Стефановић Караџић“ у извођењу Љубе Божовића, према тексту Милована Витезовића.

Организатор „Вишњићевих дана“, који трају до 8. новембра, је бијељински Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, а покровитељи су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This