Izaberite stranicu

На дан када Црква Христова прославља пројављивање благодати са Казанске иконе Мајке Божије, на 23. недељу по Духовима – служена је Света Литургија, у Храму великомученика Ђорђа под Горицом.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића. Молитвено је учествовао некадашњи старешина овог Светог храма, протојереј-ставрофор Милун Фемић.

Након освећења Светих дарова, и причешћа верног народа, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић – тумачећи присутнима причу о гадаринском бесомучнику.

Након што је Христос исцелио човека у коме је становао легион демона, протеравши их у крдо свиња које се подавише на крају, отац је казао да су гадарински становници тада отказали гостопримство Господу Исусу Христу.

,,Они отказују гостопримство, Христу Спаситељу не само због губитка свиња, већ бојећи се да присуством Христовим – не претрпе још већу материјалну штету“, поручио је прота.

Овакав њихов однос, поставља питање – какав је наш однос према Христу. И да ли дајемо предност материјалним, пролазном вредностима или вечним, духовним.

,,Гадарински становници придају већу вриједност материјалном. За њих су свиње представљале већу вриједност од једног болесника, несрећног суграђанина кога су кињили и мучили годинама, зли духови “  објаснио је отац, рекавши да Господ није био противник материјалних добара, уколико она нису била сметња за стицање духовних; подсећајући истовремено на чудо које је совршио у Кани Галилејској, претворивши воду у вино, те како је у пустињи нахранио више од 5.000 људи.

Стога, казао је прота, једни верују у Господа свом душом својом, срцем и бићем својим – и кроз њега живе – спремни су за њега и свој живот да положе, док га други мрзе и прогоне, немилице. Запитао се зашто, а онда одговорио да је то због греха и порочног живота који водимо.

Прота је на крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа поручио да смо се ми определили за Христа Господа јер је он наш мир и радост, пут, истина и живот и да без њега нема мира и спокоја у срцима и душама нашим – у породици, међу људима и народима, позвавши верне да отворе врата своје  душе за Господа, како би га носили кроза све векове.

По прочитаним благодарственим молитвама, одржан је час веронауке код протинице Надице Радовић за полазнике Школе ,,Свети Ђорђе”, која постоји при овом Светом храму.

 

Елза Бибић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This