Izaberite stranicu

Сахрана коптских хришћана, жртава терористичког напада,  јуче, 3. новембра претворена је у протест окупљених хрушћана у граду Ал-Минија у Египту, јавиле су новине „Ал-Ахрам“. Према извештајима, ожалошћени су носили велики дрвени крст и преко звучника узвикивали: „Ми ћемо их осветити или умрети као и они“. Они су такође позвали египатске власти да делују.

Епископ Миније Макарије покушао је да смири светину. „Нико не одобрава крвопролиће“, рекао је он.

Како јављају медији, потрага за оружаним починиоцима се наставља. Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси осудио је напад и изразио саучешће ожалошћеним породицама. Он је такође потврдио своју одлучност да настави борбу против тероризма.

Универзитет Ал-Азар је осудио напад, према египатским медијима, изјавивши да је то „кукавички“ чин. Злочинци „не поседују основне људске вредности“ и „удаљили су се што је више могуће“ од верских убеђења према којима би требало неговати мир, а мржњу и насиље осудити.

У  петак  у смртоносном нападу на коптске православне хришћане, терористи су убили најмање седам људи. Многи су рањени.  Жртве су путовале у Манастир Анбе Самуило у средњем Египту.

Ово је други смртоносни напад на коптске хришћане који се походили Манастир Светог Самуила. У мају 2017. године, у терористичком нападу у аутобусу са коптским поклоницима у исти манастир, погинуло је 30 људи, а десетак повређених. Тада је терористичка милиција „Исламска држава“ преузела одговорност на себе.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This