Izaberite stranicu

–  Дошли смо до онога тренутка који смо сви са зебњом и невјерицом ишчекивали, да подигнемо златне крстове на ову златну цркву. Овај храм је за све нас – било гдје на свијету да живимо – православне хришћане, Херцеговце, Саборни храм! Он је наше саборно мјесто од кога полазимо и коме се враћамо. И зато је толико важно да се изгради овај храм. Овај храм је наше сабориште, наше сабиралиште, наше исходиште и наше усходиште, наше Крштење, наше Богојављење, наше Васкрсење, наше Вазнесење и наша Педесетница, речи су Епископа франкфуртског и све Немачке г. Григорије које је, после освећења крстова Саборног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, упутио Цркви Божјој сабраној на једном месту, месту обнове цркве и Цркве у Мостару.

Владика Григорије рекао је у бесједи да се добро сјећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе.

„Мислио сам да ћемо градити храм, али не и да ћемо вратити тај крст. Видјевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој дјеци, видјевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити“, рекао је владика Григорије.

Евхаристијским сабрањем, током којег се увек изнова освећују васколики простор и време, освећени су и, управо завршени, крстови Саборног храма Свете Тројице у Мостару, уз началствовање Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија и саслужење Епископа франкфуртског и све Немачке г. Григорија, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Атанасија, бројног свештенства и народа Божјег.

Света архијерејска Литургија започета је у Старој цркви Рођења Пресвете Богородице у Мостару, а завршена освећењем крстова у Саборном храму. После Литургије, у Владичанском двору у Мостару приређен је свечани ручак којем су присуствовали и бројни ктитори Саборног храма. Седам освећених и позлаћених крстова наредних дана биће постављено на звоник и куполе храма у Мостару, чиме се на својеврстан начин најављују вишеструки завршни радови, са циљем да Саборни храм у потпуности буде завршен до 2020. године, прославе 800-годишњице оснивања Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Мостарски Срби заједно са гостима дошли су да обиљеже овај, како кажу, за Мостар и српство велики дан. Храм, који је у вријеме градње 1873. године био највећи православни храм на Балкану, запаљен је и срушен у јуну 1992.

Обнова је почела 2010, а у септембру ове године завршени су груби грађевински радови у које је уложено девет милиона марака што представља 80 одсто средстава које су обезбиједиле владе Српске и Србије. За остатак радова, постављање крова, отвора, уређење ентеријера, екстеријера, потребно још толико средстава.

 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка / РТРС

Pin It on Pinterest

Share This