Izaberite stranicu

Поводом два вијека Српског рјечника Вука Караџића у четвртак 1. новембра у организацији НВО ,,Српски соко“ у дворани „Парк“ у Херцег Новом промовисан je најновији 54. број часописа за српски језик и књижевност „Слово“ и додјељене дипломе и награде за најбоље радове на четвртом литерарном конкурсу „Професор Вуко Велаш“.

На промоцији су говорили публициста Небојша Рашо, мр Гордана Крцуновић и професор Веселин Матовић.

Отворивши скуп, г. Небојша Рашо је подсјетио да су пренумеранти првог издања Српског рјечника Вука Караџића били управо братија манастира Савина: архимандрит Савине Никанор (Богетић), јеромонаси Јосиф (Троповић) (учитељ великог Његоша), Макарије (Грушић), Никодим (Лазаревић), Софроније (Ђучић), прота Симеон Злоковић, Кирило Цвјетковић и други…

Мр. Гордана Крцуновић је, представљајући чаоспоис ,,Слово“, посвећен двјестогодишњици ,,Вуковог речника“, између осталог рекла да Српски рјечник представља врхунски научни захват и за ово наше вријеме:

,,Српски рјечник је географска енциклопедија. У њему су забиљежени сви топоними српског народа. Истовремено је и историјска енциклопедија, иако у њему не назаимо ријеч историја већ ријеч приповијест. Такође је и етнографска енциклопедија.“

Професор Веселин Матовић је изразио жаљење што ни једна званична институција у Црној Гори неће обиљежити двјестагодишњицу од првог издања ,,Вуковог рјечника“, као што у последњих 20 година није обиљежила ни један датум везан за дјело Вука Стефановића Караџића.

,,То је један од највећих парадокса и, мислим, највећих срамота данашње Црне Горе“, констатује професор Матовић.

На крају вечери додијељене су награде и дипломе ,,Професор Вуко Велаш“ ученицима херцегновских основних школа за најбоље радове писане ћирилицом на српском језику.

Побједник конкурса је Ивана Томашевић ученица деветог разреда Основне школе ,,Милан Вуковић“, друго мјесто припало је Надежди Раичевић, треће Владани Илић, четврто Владимиру Рашу и пето мјесто Теодори Божовић. Василиса Симовић добила је награду за најљепши рукопис.

Промоцији је, између осталих, присуствовао и конзул Републике Србије у Херцег Новом г. Зоран Дојчиновић

Слободанка Грдинић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This