Izaberite stranicu

Православни верници из северног дела Косовске Митровице и ове године на Митровданске задушнице посетили су гробове својих најмилијих у јужном делу града. Слика иста, око 80 одсто споменика порушено. Упркос обећањима, ниједан споменик није обновљен.

Више стотина Срба организовано и без пратње косовске полиције посетило је православно гробље у јужном делу града, на ком је већина надгробних споменика уништена, па многи не могу да пронађу гробове својих најмилијих. Кажу да их ова слика увек изнова потресе.

„Они који су порушили ове споменике, спомен обележја, они су себе срушили, а ове душе не могу дотаћи, оне су у рукама Божјим. То је наша вера у Васкрсење Господа Исуса Христа и васкрсење свих оних који верују у њега. Ако са Христом живимо, са Христом ћемо да умремо и са Христом ћемо васкрснути. Ово су крштене душе, Црква их памти, никада их нећемо заборавити и зато кажем вјечнаја памјат, Бог да им подари рајско насеље са свима светима,“ рекао је протојереј Радислав Јанковић.

Стотињак Срба обишло је и православно гробље у Приштини. Многи од њих нису могли до гробова својих ближњих, јер је гробље у једном делу и даље запуштено и зарасло у коров, пренео је РТС.

Приштински парох Саша Митровић, апеловао је на општинске органе у Приштини да предузму акцију чишћења православног гробља, како би гробовима могло да се приђе.

Гробове најмилијих данас су обишли и Срби из Дечана.

Фото: Радио Контакт плус

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This