Izaberite stranicu

Лекари специјалисти из Италије, њих 13, бораве на Косову и Метохији и прегледају теже болесну децу. Ову посету омогућило је удружење “Пријатељи Дечана”, чији је један од оснивача отац Бенедикт, православни монах, замонашен у Дечанима који службује у манастиру Драганац.

Група од 28 Италијана, међу којима је и 13 лекара специјалиста, стигли су у октобру на Косово у склопу пројекта „Docs for KiM“ у организацији удружења „Пријатељи Дечана“. Лекари су већ започели са специјалистичким прегледима болесне деце.

Тако је за прва три дана прегледано 140 српске и албанске деце.

Прегледи ће се вршити до краја недеље и то у ординацијама у Грачаници, Пасјану, Горњем Кусцу и Великој Хочи.

Гости из Италије своју посету започели су у манастиру Високи Дечани где су у суботу и недељу присуствовали богослужењима али и обавили прве прегледе.

Преглед се врши за децу свих узраста – до 18 година, и Србе и Албанце, а део су пројекта из Италије „Docs for KiM“. Бројеви телефона за контакт су: 060 5525144 и +38349403353, имејл: доцсфорким@гмаил.цом

Лекар – педијатар, Дарио Дилио (Дарио Дилилло) и клинички нутрициониста Алесандра Босети (Алессандра Босетти) стубови су заједничког пројекта „Доктори за КиМ“, уз сарадњу и са Медицинским факултетом у Милану, као и удружењем „Слободни човек“.

Отац Бенедикт, који је пореклом из Италије, оснивач је удружења „Пријатељи Дечана“ и бави се хуманитарним радом и организацијом помоћи за лечење деце из сиромашних породица у престижним италијанским болницама.

О организацији „Amici di Decani“

Непрофитна и неполитичка организација „Amici di Decani“ формирана је на иницијативу неколико пријатеља манастира Високи Дечани, а пре свега др Франческа Скарфија и Пола Румиција, који су заједно са дечанским монасима дошли на идеју да активније помажу очување српских православних светиња на КиМ-у, угроженим Србима и културној и друштвеној промоцији манастира Високи Дечани у Италији. Од прошле године, Пријатељи Дечана спроводе и пројекат лечења деце са КиМ-а са болестима срца, у једној од најбољих болница у Европи, која се налази у Милану, па су тако прошле године двојица дечака – српске и албанске националности, тамо и оперисани, док се још двојица, из Лепосавића и Жача у миланској болници тренутно опорављају од успешних операција.

Ова организација сарађује и са другим хуманитарним организацијама, годинама уназад помаже манастирима на КиМ-у и српској заједници. О њиховом раду читајте на званичној Интернет страници организације.

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This