Izaberite stranicu

Споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу на платоу испред Цркве Светог Марка у Београду биће откривен 15. новембра – на дан његовог упокојења.

Вајар Зоран Малеш, аутор споменика изливеног у бронзи, високог 1,8 метара, представио је патријарха Павла у сједећем положају, благо погнуте главе, тако да одише скромношћу и духовношћу.

“Сjедећа фигура у бронзи неће се ослањати ни на шта и деловаће као да лебди. Тако ће нас дочекивати у Цркви Светог Марка и испраћати из ње”, рекао је за “Политику” директор Националне галерије Мирослав Родић, који је укључен у овај пројекат.

Споменици патријарху српском Павлу, откако се упокојио 15. новембра 2009. године, подигнути су у Лепосавићу, Бајиној Башти и Требињу.

Подизање споменика у Ташмајданском парку благословио је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Павле преминуо је 15. новембра 2009. године у 95. години на Војномедицинској академији /ВМА/ у Београду, гдје је провео посљедње дане на лијечењу, а сахрањен је у манастиру Раковица, према сопственој жељи.

Патријарха Павла, који је био омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости, на посљедњи починак испратило је више од 600.000 људи.

Био је 44. патријарх Српске православне цркве и на трону Светог Саве налазио се 19 година.

Pin It on Pinterest

Share This