Izaberite stranicu

У својој вишедневној посети српском народу у Јужноафричкој републици и Боцвани, Патријарх српски Иринеј је 31. октобра 2018. године служио Свету архијерејску литургију у Цркви Светог апостола Томе у Јоханесбургу. На празник Светог апостола и евангелисте Луке и Светог Петра Цетињског, у Јоханесбург је из Хиландара стигла и копија иконе Пресвете Богородице Тројеручице, велике светиње са Свете Горе и нашег манастира Хиландара.

Икона је рад иконографске секције монаха са Свете Горе. Након што је завршена, ради благослова, стајала је непосредно уз икону Пресвете Богородице Тројеручице, заштитнице Свете Горе и манастира Хиландара.

Икона је већ након уношења у храм добила свој назив „Заштитница Африке“. У свом обраћању Патријарх српски поздравио је народ: „Данас је афрички континент благословен доласком иконе Пресвете Богородице Тројеручице, велике светиње Хиландара и Свете Горе, која је унета у Храм Светог апостола Томе у Јоханесбургу.“

Патријарх српски Иринеј је поручио народу и да се уједини и тиме покаже шта је права вера, право православље. „Ми немамо потребе да тражимо неки нови пут, него да прихватимо пут Божји, пут Христов и светих које је Господ прославио још у овом животу. Да чувамо, браћо и сестре, веру православну, а исто тако да се не делимо – нас је мало овде, а ако смо подељени онда од нас неће бити ништа. И не само то! Шта ће други мислити о нама када виде како се свађамо и делимо?”

Патријарху Иринеју саслуживали су Епископ шумадијски Јован, Епископ Дамаскин из Александријске патријаршије, те свештеници Драги Вешковац, Исаило и јеромонаси Амвросије и Доситеј, сабрат манастира Хиландара.

По завршетку Свете литургије Његова светост патријарх Иринеј је са члановима делегације посетио музеј Апартхејда.

Извор: ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This