Izaberite stranicu

Богословије Светог Петра Цетињског јуче, 31. окотобра је прославила своју крсну славу. Послије литургијског сабрања, покрај ћивота Светог Петра Цетињског, празновање је настављено у Цетињској богословији, гдје је одржана свечана Лучинданска и Светопетровска академија.

На самом почетку академије славски колач освештао је и пререзао Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки г. Димитрије. У наставку је одржан свечани празнични програм који су припремили професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Академији су присуствовали Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвештена господа епископи: будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије, буеносајреско-јужно централноамерички Кирило, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Послије освештавања славског колача свим присутним обратио се владика Атанасије Јевтић.

Потом је хор Богословије предвођен професором ђаконом Михајлом Лазаревићем отпјевао пар пригодних пјесама. Ученик Богословије Огњен Боричић гуслао је одломке из пјесме Светог Петра Цетињског “Поученије у стиховима”.

Празничну Лучинданску и Светопетровску бесједу одржао је ђакон Лека Вујисић који је истакао да се тајна величине Светог Петра Цетињског крије у јеванђељској поруци да онај који хоће да буде први треба да буде слуга свима.

–  Владика Петар је стао на чело једног народа не да би владао и господарио већ да би служио свима, а највише оним најнемоћнијим о којима нико није мислио и бринуо. Та тешка црногорска сиротиња, како је често знао рећи, њему је вазда била на памети. Са главарима се рвао, борио, надмудривао, грдио их и корио, а за оне мале је имао само сузу сапатницу, молитву и ријеч утјехе. Зато су њега као Божјег човјека и истинског слугу Христовог познали управо они, а не главари и прваци. Свети Петар је знао све мане, грехове и злочинства својих људи, али је знао и то да ако је да се живи, живјеће с њима, ако је да се гине, гинуће с њима. Знао је, да пастиру нема живота ако му овце пропадну, и да је подједнако важна и она најмања и последња, као што је прва -казао је Вујисић.

У програму су поред рецитаторске секције Цетињске богословије, који су казивали одломке из Посланица Светог Петра Цетињског, узели учешћа и полазници школа вјеронауке са Цетиња коју предводе Вјера Вукић и Оливера Балабан.

На прослави је присуствовало и тридесетак гостију из Скадра, који су дошли са својим свештеницима.

Отац Александар Петани из Скадра је на академији поздравио господина Митрополита, ректора, професоре, ученике и све госте и отпјевао једну пјесму о јединству свих православних.

Академији су поред бројних гостију присуствовали и представник Амбасаде Руске Федерације г. Сергије Бубљиков.

На крају овогодишње Лучинданске академије, све епископе, свештенство, монаштво, представнике братских богословија из Београда, Призрена, Сремских Карловаца, Фоче и Крагујевца, инспектора богословија СПЦ протојереја-ставрофора Славка Зорицу, као и све драге госте из Цетиња, Подгорице, Херцег Новог, Никшића, Скадра и других крајева, поздравио је ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This