Izaberite stranicu

Управа полиције донијела је рјешење којим се српским интелектуалцима, међу којима је и књижевник Матија Бећковић, забрањује улазак у Црну Гору. Прелазак државне границе, осим Бећковићу, ускраћен је и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, саопштено је “Дану” из Граничне полиције.

Старјешинама на свим граничним прелазима је достављен списак особа које ни случајно не смију да уђу у земљу, јер наводно угрожавају националну сигурност Црне Горе. На тај начин настављена је репресија према српским интелектуалцима којима се свако мало пријети да ће им се забранити улазак у земљу и учешће на скуповима. Српски интелектуалци којима је забрањен улазак били су најављени као говорници на манифестацији поводом прославе Подгоричке скупштине. Као главни разлог забране наводе се њихове раније изјаве, које су, по процјени црногорских безбједносних служби, опасност по сигурност државе.

Централна прослава стогодишњице Подгоричке скупштине и Дана уједињења Црне Горе са Србијом и другим јужнословенским народима биће одржана, по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, 1. децембра у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а требало је да бесједи академик Матија Бећковић. “Дан” је добио потврду са три гранична прелаза да им је достављен списак на којем се налазе имена поменутих српских интелектуалаца.

Из Граничне полиције позивају се на Закон о странцима који прописује да се страном држављанину улазак у Црну Гору неће дозволити, између осталог, ако је на снази мјера безбједности протјеривање странца из земље, заштитна мјера протјеривања странца са територије Црне Горе, или му је изречена забрана уласка или уколико то захтијевају разлози националне, односно унутрашње безбједности.

Рјешење о забрани уласка доноси се без изјашњења странца. Против тог рјешења може се изјавити жалба преко најближег дипломатског, односно конзуларног представништва Црне Горе у иностранству, у року од осам дана од дана пријема рјешења. О жалби из става 4 овог члана одлучује орган државне управе надлежан за унутрашње послове пише у члану 8 Закона о странцима.

Наведено је и да жапба не одлаже извршење рјешења. Изузетно, жалба из става 4 овог члана одлаже извршење рјешења ако полиција процијени да су странцу у држави поријекла угрожени живот или слобода због његове расне, вјерске или националне припадности, припадности посебној друштвеној групи или политичког мишљења, или у којој би могао бити подвргнут мучењу или нељудском и понижавајућем поступању или кажњавању као и да би враћање у другу државу представљало опасност од принудног удаљења у државу поријекла пише у Закону о странцима. Овај акт прописује и да се забрана уласка уноси у путну исправу странца и да о њој евиденцију води полиција. Из Управе полиције нијесу жељели да образлажу донијету одлуку нити да саопште од када је на снази и до када ће важити.

Књижевник Матија Бећковић недавно је, коментаришући најаве да би могао бити проглашен непожељном особом у Црној Гори, казао да је ту информацију примио к знању.

– Паметноме довољно – казао је Бећковић тада.

И др Александар Раковић недавно је говорио о евентуалној забрани уласка у Црну Гору. Раковић је казао да ће у Црној Гори говорити на академијама и скуповима поводом српског уједињења:

– У Црну Гору ћу сигурно у новембру поводом сто година уједињења. А ако буде неких забрана моје научне мисли, јер као професионални историчар говорим о конвертитском идентитету у Црној Гори који је постао опак по стари идентитет, онда ћу их тужити међународним судовима. Већ сам се спремио. Једва их чекам да ми забране улазак зато што ћу им узвратити – поручио је он тада. На списку који је подијељен граничарима у овом тренутку се налазе имена Бећковића, Мировића, Раковића и Антића, а очекује се да ће црногорске власти наставити са притисцима и да ће листа бити проширена.

Ж.К.-М.Н.-М.В.П.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This