Izaberite stranicu

Почетком октобра ове године по четврти пут НВО “Српски Соко” из Херцег Новог реализовао је традиционални литерарни конкурс за херцегновске основце за рад написан на српском језику, ћирилицом, а у циљу очувања имена и дјела професора српског језика Вука Велаша (1947-2008). Подсјетимо, Велаш је у знак протеста што је насилно укинут српски језик и преименован у непостојећи матерњи – црногорски језик у образовању, напустио катедру професора школског центра “Иван Горан Ковачић” у Херцег Новом гдје је годинама радио, а убрзо после тога и преминуо.

Радове на задату тему ученици су писали 7. октобра, на два мјеста, у парохијском дому на Топлој и у парохијском дому у Бијелој, код Цркве Полагања ризе Пресвете Богородице.

Жири у саставу професори српског језика и књижевности: Гордана Стијепчић Булатовић, Зорица Марковић и Никола Маловић, одлучио је да прву награду лап-топ (Lenovo idea Pad 320 15) додијели Ивани Томашевић, ученици I H2 разреда ОШ “Милан Вуковић” из Херцег Новог.

Друга награда таблет (Lenovo tab4 10) припала је Надежди Раичевић ученици VII А ОШ “Илија Кишић” из Зеленике.

Трећа награда ASUS ZenPad C 7.0припала је Владани Илић ученици VII 1 ОШ “Орјенски батаљон” (Бијела). Четврта награда таблет (Acer Iconia One 7) припала је Владимиру Рашу ученику I H1 ОШ “Милан Вуковић”. Пета награда таблет (Acer Iconia One 7) припала је Теодори Божовић ученици I H2 ОШ “Орјенски батаљон”.

Награда за најљепши рукопис таблет (Acer Iconia One 7) припала је Василиси Симовић ученици VII 3 ОШ “Милан Вуковић”.

Реализацију пројекта су помогли: Општина Херцег Нови и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. Уручење награда предвиђено је за вечерас у 19 часова у Дворани “Парк”. Послије уручења награда а поводом јубилеја, 200 година од издања “Српског рјечника Вука Караџића”, НВО “Српски Соко” организује промоцију најновијег броја часописа за српски језик и књижевност “Слово” садржајем посвећеног овом великом јубилеју српске културе.

О часопису и о два вијека Вуковог рјечника говориће Веселин Матовић уредник часописа “Слово”, професор књижевности у пензији Гордана Булатовић и публициста Небојша Рашо.

З.Ш.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This