Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ у оквиру рубрике Знаменити књижевници у Првом светском рату организује вече посвећено српском књижевнику Стевану Јаковљевићу и француском пjеснику Гијому Аполинеру, ауторима чији књижевни опус представља велики допринос националној и европској књижевности.

Нико се више од Стевана Јаковљевћа није одужио јуначкој Србији, нико није боље од њега опјевао њене неизмерне жртве, нити осјетио њена страдања и ушао у њене сломове, нико од њега у том погледу није љепше видио.

Његов роман „Српска трилогија“, најчитанији роман између два рата, величанствена је страдална епопеја српског народа, роман једног народа који страда и са невјероватном снагом израста усправљен и поносан из најдубљег трагизма.

Гијом Аполинер, један од највећих пјесника XX века, претеча кубизма и надреализма као добровољац у Првом свјетском рату, тешко је рањен у главу и умро је 1918. године.

Његове збирке „Калиграми“ и Алкохоли“, као и драма „Тиресијине дојке“ извршиле су немјерљив утицај на модерну европску лирику и авангардну европску драму.

О њиховом делу говориће књижевници: Бећир Вуковић, Будимир Дубак и Милица Краљ, уредница Трибине.

Вече ће се одржати вечерас, 1. новембра у 19 часова, у Манастиру „Симеон Мироточиви“ у Немањиномграду.

Pin It on Pinterest

Share This