Izaberite stranicu

Празник Светог апостола Луке и Св. Петра Цетињског – прослављен је литургијски у Храму Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Празничном Богослужењу началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и молитвено учешће старешине овог храма, протојереја-ставрофора Велибора Џомића. Певницом је руководио прота Јован Радовић.

По прочитаном јеванђелском зачалу, словом поуке сабранима се потом обратио, началствујући свештенослужитељ о. Драган Станишић.

,,Данашњи Светитељи које прослављамо су људи који су у своје вријеме испунили и творили Закон Божији, и благодарећи томе имали Силу Божију у себи, којом су спасавали оне који су им били повјерени ” казао је прота нагласивши да не можемо опстати сами од себе те да је сваком човеку потребан други човек и то добар – Богочовек, Син Божији, Син човечији.

Осврћући се на данашње јеванђелско зачало, прота је указао да оно показује да ми имамо оно што је најбоље од искона – благодарећи коме можемо да схватимо шта то Бог говори.

,,Дивно је чути кад Господ говори да је највећа радост не то што ми имамо Силу да сатану с Неба бацимо у пакао, већ зато што су наша имена написана у књизи Вјечнога Живота “, казао је отац Драган и истакао да се у њу не може уписати неко ко не верује у Господа Исуса Христа и ко не пролази кроз та врата, која су сам Господ, Син Божији.

Нагласио је да улазећи кроз та врата, ми чујемо Глас Божији а  ко не улази на та врата – туђинац је:

,,Наш живот се  састоји у томе да живимо за то да чујемо Глас Божији и да се њиме испунимо. Бјежимо од гласа туђинаца, од оних који упадају на друго мјесто, који не долазе да помогну, већ да опљачкају и украду.“

На крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, отац Драган Станишић је пожелео да увек будемо у тој вери коју имамо од самога крштења а у којој јачамо кроз службу свете Евхаристије, сакупљајући се у храму Божијем.

Причестивши верни народ Божији, свештенослужитељи су приступили благосиљању славских колача данашњим свечарима.

Заједница у Телу и Крви Господњој, настављена је у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This