Izaberite stranicu

Плакат за вече поезије „црногорских пјесника“ у оквиру „Дана Националног савјета црногорске националне мањине у Србији“ прије двије вечери у Врбасу, веома је наљутио пјесника Благоја Баковића, пишу Новости.

На плакату се, уз име Његоша, Александра Ивановића, Вита Николића, Јеврема Брковића, Михајла Лалића и Мирослава Раичевића нашло и Баковићево име. Он је за то сазнао враћајући се са Сајма књига у Београду, неколико сати уочи почетка пјесничке вечери у врбаском биоскопу „Југославија.“

– Нисам црногорски, него српски песник – рекао је Баковић „Новостима“, а затим додао: – Моје име не могу да злоупотребљавају они који су, колико јуче, у Црној Гори забранили Његоша и признали Космет, ни они који су на прослави „Олује“ клицали „За дом спремни“, а прије неки дан у Пљевљима забранили су свом народу да прослави славу Свете Петке.

Размишљајући, како сам каже, да „ако Његош не може да се брани против овакве злоупотребе и оправдано је одсутан, нисам ја“, запутио се право на почетак пјесничке вечери и окупљенима објаснио да је његово име, и не само његово, злоупотребљено за потребе предстојећих избора за националне савете.

Да се разумијемо, част ми је што се моје име нашло у друштву са Његошем, Лалићем, предивним Лесом Ивановићем, али ми је понижавајуће то што се у овакве сврхе потежу великани српске књижевности и то сам тамо јасно и гласно рекао, а моје ријечи су међу окупљеним људима изазвале комешање – препричава Баковић.

После Баковићевог изненадног појављивања и обраћања у врбаском биоскопу, предсједник привременог органа Националног савета црногорске националне мањине, Љубиша Симовић, изашао је на бину и извинио се Баковићу, али пјесник није био задовољан тим гестом. Окренуо се и отишао запретивши да ће се видети на суду ако се ово понови.

За „Новости“ је Симовић рекао да се Баковићево име грешком нашло на плакату „јер је глумица која је читала стихове по свом нахођењу бирала пјеснике за пјесничко вече“. Симовић такође додаје да би било вероватно све у реду да је на плакату уместо речи „црногорских пјесника“ писало „пјесника из Црне Горе“

На Баковићеву оптужбу о предизборној злоупотреби „Његоша кога се Црна Гора одрекла“, Симовић је казао да се национални савет његових сународника у Србији не бави политиком, него културом, информисањем, образовањем и – употребом језика.

Тражио да га избаце из читанки

Није ово прва Баковићева бурна реакција на новоцрногорски језик.

– Својевремено, када су у Црној Гори измислили лажни језик за своје лажне работе, затражио сам да моја дела избаце из тамошњих лектира и читанки у којима сам био заступљен. Боље је да ме нема у тим књигама, него да будем заступљен на језику којег би се и сам Његош постидио – вели Баковић.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This