Izaberite stranicu

Харитативна организација Коло српских сестара при храму Срба Светитеља у Штутгарту, која већ 25 година несебично помаже онима којима је помоћ потребна, прославила је 29. октобра своју славу, Преподобну мати Параскеву. Тим поводом Епископ франкфуртски и све Немачке г. Григорије по први пут је учинио канонску посету тој Црквеној општини.

Владика је верном народу беседио: -Порука данашњег новозаветног одељка је, између осталог, да човек не треба да буде равнодушан, а да су верници самим данашњим својим доласком и учешћем у Божанској Литургији показали да нису равнодушни ни према Богу, али ни према људима.

Међу присутнима налазили су се генерални конзул Републике Србије г. Божидар Вучуревић, конзул Босне и Херцеговине гђа Биљана Мариловић, представник Организације хришћанских цркава округа Баден Виртенберг, г. Ернс Лудвиг Фатер, као и свештеник евангелистичке цркве у Штутгарту Петер Фаер.

Надахнут речима јеванђелске приче о богаташу и убогом Лазару, епископ Григорије је поучио верни народ: -Суштина Христових речи је да љубимо ближње као саме себе, бивајући искрен да то није лако и једноставновно, али да не треба да постоји избор између тога хоћемо ли или нећемо некога волети, већ да смо то дужни као они који су Христови. Овом причом је откривена велика тајна. Христос нам је дао одговор на питање ко је наш ближњи – сваки човек је наш ближњи и то је оно што увек морамо имати на уму, јер без тог односа љубави нема спасења.

По завршетку Литургије у свечаној сали је преломљен славски колач и уприличена трпеза љубави за четири стотине људи. У културно-уметничком програму наступали су народни гуслар Бојана Пековић, фолклорна друштва „Морава“, „Слога“ и „Српски центар Штутгарт“.

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке

 

Pin It on Pinterest

Share This