Izaberite stranicu

Почасна грађанка, добитница Повеље Херцег Новог глумица Тања Бошковић, посјетила је данас Општину Херцег Нови, гдје је са челницима града разговарала о могућностима културног развоја града и младих умјетника који живе у Херцег Новом.

“Добијање Повеље града највећа је част у мом животу”, истакла је Бошковић, уз обећање да ће помоћи и чинити све у њеној моћи за свој Херцег Нови. Нагласила је да је привилегија и обавеза завриједити почасно мјесто у граду културе који има, између осталог, Кућу Ива Андрића, једини фестивал опере у Црној Гори, Празник мимозе који траје већ пет деценија…

– Херцег Нови је град који има заиста огроман потенцијал за развој – прво зато што има своје грађане, не почасне, већ оне праве који су и моје родитеље и мене прије 35 година примили као род рођени, широко отворених срца, који су нам омогућили да се примимо на ово тло, на језик, мелодију и ову доброту, и на томе им свима бескрајно хвала, казала је Бошковић. Тврди да није заслужила Повељу, али се нада да ће можда једног дана постати достојна ове награде.

Бошковић је додала да јој је жао што због лоших временских услова није успјела стићи на свечану сједницу поводом 28. октобра, гдје би се, како је казала, до земље поклонила свим Новљанима.

– Ја сам срећна жена, овдје имам озбиљне пријатеље – од умјетника и глумаца, радника у културним установама, до радника комуналних служби и мојих комшија. Драги моји Новљани, хвала што се ме примили, живјећу 200 година, јако дуго ћу вам бити за вратом – духовито је поручила Бошковић.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић задовољан је избором жирија за добитника Повеље ове године.

– Бошковић је заслужила статус почасног грађанина одавно, не само зато што је име бивше Југославије и наша суграђанка, већ због тога што је неко ко се сродио са нашим градом. Било ког Новљанина да питате, зна за Тању Бошковић као добру комшиницу, пријатеља или сарадника. Надамо се да ће и у периоду пред нама дати допринос свом другом дому, граду који је прихватио широких руку, казао је Катић.

Повеља града је Татјани Тањи Бошковић додијељена према једногласној одлуци жирија за додјелу највиших општинских признања, чиме је стекла звање почасног грађанина. Легендарна глумица је, истичући посебност коју Херцег-Нови има за њу, допринијела афирмацији града, има посебан значај и за Херцегновски филмски фестивал на којем је присутна од оснивања, а својим дјелима културном и духовном богатству свих на овим просторима.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This