Izaberite stranicu

Бугарска Црква је прославила Свету Параскеву Иконијску 28. октобра у једном од најлепших храмова у Софији њој посвећених. Архијерејску Литургију је служио епископ белоградчишки Поликарп, викар софијског митрополита, уз учешће архимандрита Василија, протосинђела Софијске митрополије, старешине храма иконома Јована Чикалова, чланова Софијског епархијског савета, старешина и саслужитеља софијских храмова.Радост је увеличало и присуство патријарха бугарског Неофита.

За свештенике је рукоположен ђакон Иван Григоријев Генчер, који је 2008. године дипломирао на Богословском факултету Софијског универзитета. Многи верници и деца приступили су Светим Христовим Тајнама.

Иначе, идеја за подизање овог храма настала је 1909. године, а он је подигнут 1929. године. С обзиром на то да је велику финансијску помоћ дао тзв. самарџијски еснаф (самарџије -мајстори за седла за коње), парохијани су овај храм почели звати Света Петка Самарџијска. Храм се одликује одличном акустиком, јер нема ступова који спречава звук. Централни престо је посвећен Светој великомученици Параскеви и осветио га је егзарх Стефан 6. априла 1930. године. Северни престо је посвећен Светом Харалампију и освећен је 1934. године. Јужни престо је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице и осветио га је патријарх Кирил 1960. Имају два параклиса посвећена Светом Јовану Богослову и Светом Мини.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This