Izaberite stranicu

На дан када Света црква прославља преподобномученика Лукијана, презвитера антиохијског и преподобног Јевтимија Новог – служена је Света литургија у Храму Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици, којом је началствовао прота Велибор Џомић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и ђакон Иван Црногорчевић уз молитвено учешће, протојереја Јована Радовића.

За певницом једнодушно су одговарали појци овог Светог храма, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

По прочитаном Јеванђелском зачалу, осветивши Дарове предложења – Светој тајни Причешћа пришао је велики број причасника.

Сабранима се потом говорећи о причи из Јеванђеља о богаташу и убогом Лазару, обратио началствујући свештенослужитељ, прота Велибор Џомић. Он је казао да се у храму на Светој Евхаристији сабирамо и заједничаримо у Живоме, истинитоме Богу, не би ли једни другима опраштали своја сагрешења а и како би се они који су се припремали причестили Светим и Животворним, Небеским Тајнама које нам је Господ даровао.

Отац Велибор је казао да је то оно финале, живљења по Христу нас хришћана, од Литургије до Литургије, од празника до празника, кроз чудесни Богоспасавани венац године које нам Господ дарује:

,, Али, свему томе што је финале, треба да претходи један велики труд, једна велика борба и прије свега једна велика вјера – у Христа Бога нашега, у Његово чудесно рођење од Пресвете Дјеве, у Витлејему .”

Отац Велибор је нагласио да није лако бити хришћанин и да нам то говори данашње Јеванђеље о богаташу и убогом Лазару који је био тако разорен тјелесно да су и пси лизали гној са тијела његовог, док је богаташ седећи у најскупљим оделима уз најбољу храну – мислио да му је све под рукама и под ногама.

„Показало се, како је тај убоги Лазар, невољник и несрећник земаљски (гледајући кроз све диоптрије земаљске) заправо био у наручју Аврамовом – где је доспео својом вјером и животом, подвигом и жртвом. Богаташ, који је имао све, заправо горе у Царству Небеском, није добио ништа “ објаснио је отац Велибор.

Нагласио је да из овога није тешко закључити да мученици земаљски добијају венце горе а осионици, богаташи – траже да им се макар мало, угаси жеђ у паклу огњеном и указао на следећи моменат у овој причи.

,,То је када богаташ тражи да његовој браћи Господ неким чудом јави, макар и васкрсењем  некога из мртвих, да није човјек створен само за смрт и за овај пролазни живот, него да је створен за Живот Вјечни. Јер је мислио да је он то видио и да би се можда другачије понашао док је живео на земљи. Био би милостив, вјеран, чинио би добра дјела, дао од свога сувишка – раздао невољнима, па би оном Лазару који је стајао крај његових ногу испод стола дао макар кору хљеба. Дакле чинио би нека добра дела, како би са нечим изашао пред Господа”, рекао је прота Џомић.

Објаснио је да на молбу богаташа да његовој браћи Аврам даде знак, (да некога васкрсне из мртвих) како би повјеровали, да би и они били у наручју Аврамовом исто као Лазар, Аврам богаташу одговара да су Мојсије и пророци важнији и јачи од свакога чуда, па чак и од онога да неко неког васкрсне из мртвих:

,,Видите и сами да Господ кроз уста Аврамова нама данас даје поуку – да је много важније да познамо и сазнамо оно што су Мојсије и Пророци и оно што је  надоградио Господ кроз двије новозаветне заповести – него да гледамо чуда ” казао је прота.

Додао је да данас многи људи у несрећи и невољи траже да виде чуда:

,,А неће да чују оно што је Господ дао и рекао – чини то и спасићеш се. Вјеруј у једнога Бога у Светој Тројици Оца, Сина и Духа Светога. Труди се да живиш онако како је Господ дао преко Мојсија, пророка и 10 Божијих заповести као и кроз наговештај да ће доћи Месија који ће узети на себе све грехе свијета, да ће посведочити и потврдити све оно што су Мојсије и Пророци говорили;  јер је и сам Христос говорио : Нисам дошао да укинем, него да испуним Закон и Пророке.“

На крају свога обраћања, прота Џомић је казао, да је суштина  нашег живота да се потрудимо па макар тако и да иде гној са тијела, у једном дубљем, преносном  смислу, јер није лако постити и сваке недеље ићи у Цркву, стално пазити на себе да не погрешимо нешто према Богу, себи и према ближњем:

Нагласио је да ко испуњава Божије заповести и вјерује у Христа, тај ће се не само спасти, већ ће чинити дјела која ће њему бити поучнија од самога васкрсења некога из мртвих. На крају свога обраћања пожелио је да нас ова Света недеља подсећа на тај догађај – да будемо макар као Лазар убоги, а да не будемо као онај богаташ који се сетио Бога и душе тек када је доспео у пакао огњени.

,, Да то чују данашњи Лазари и данашњи богаташи, да се на овој поуци поучимо и да се потрудимо да њоме живимо “ казао је прота Џомић у храму под Горицом.

Заблагодаривши Господу, у просторијама овог храма, одржан је час веронауке полазника Школе ,,Свети Ђорђе” који је одржала протиница Надица Радовић.

Елза Бибић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This