Izaberite stranicu

Полагањем вијенаца на спомен-обиљежја палим борцима код Сат куле, пред Манастиром Савина и пред спомеником Безметковић у Савинској дубрави, и свечаном сједницом Скупштине општине, Херцег Нови је јуче обиљежио Дан општине.

Градоначелник Стеван Катић истакао је да је, упркос свим тешкоћама и наслијеђеним проблемима, улажући знатне напоре локална управа, између два празника, реализовала бројне пројекте за добробит града. Побољшали су путну иифраструктуру, уљепшали улице, пробудили залеђе, посветили се културним добрима, оживјели напуштене објекте, бринули о дјеци, младима и суграђанима зреле доби и подсјетили на датуме који су неправедно заборављени.

– Бићемо задовољни само онда када будемо имали пут до сваке куће у Херцег Новом, када сваки дио града буде имао канализациону мрежу и јавну расвјету, када сваки основац на поклон добије уџбенике, само онда када особе са инвалидитетом буду могле да уђу у све музеје, галерије и кафиће, када вратимо живот херцегновским селима. Ми нисмо људи који се баве мегаломанским, нереалним обећањима. Вјерујемо у добар темељ и инсистирамо на малим чудима која ће дотаћи сваког нашег суграђанина. Желимо да сопственим снагама унаприједимо Херцег Нови, свјесни да нас чека много посла. То је дух који нас води у нове пројекте, поручио је Катић.

Истакао је да је локална управа поставила јасне приоритете за годину која предстоји, од којих је најзначајнији изградња нове аутобуске станице у Игалу гдје су завршили идејно пројектно рјешење. Он је изразио очекивање да ће у току 2019. године радови и почети.

Полуострво Луштица и залеђе, како је нагласио, највећи су потенцијали за даљи развој. Предуслов је свакако изградња путева, што ће бити вишемилионски и вишегодишњи подухват.

– Изградња путне и водоводне мреже на Луштици извјесна је и биће реализована у сарадњи са инвеститорима и државом. У току је тендер за израду главног пројекта регионалног пута на полуострву, а слиједи и за пројекат снабдијевања водом чиме коначно отпочињемо процедуру за рјешавање овог значајног питања за живот свих становника Луштице.

Настављамо изградњу и уређење шеталишта дуж наше обале, гдје ћемо до краја ове године завршти с поплочавањем на дионици од ресторана „Мимоза“ до „Галеба“, а паралелно с тим радимо пројекат наставка реконструкције од „Галеба“ до Титове виле. Такође, настављамо и са изградњом секундарне канализационе мреже у многим насељима на територији наше општине, а паралелно с тим се и даље суочавамо и рјешавамо проблеме из претходног периода на изради главног канализационог колектора и постројења за пречишћавање вода гдје је Општина доведена у незавидан положај услед лошег управљања пројекгом од стране оних који су у претходном периоду били задужени за то. Намјеравамо да, корак по корак, ријешимо проблем недостатка паркинг простора изградњом паркинг гаража, гдје сагледавамо све могућности, а крећемо и у реконструкцију пијаца у Херцег Новом и Игалу које су претходних година биле у јако лошем стању. Оне ће постати уређено мјесто за продају локалних производа, коначно усклађено са културолошким и туристичким значајем пијаце за медитеранске градове, казао је Катић.

Од планираних послова издвојио је и уређење и освјетљење Старог града и тврђава, као и реконструкцију Његошеве улице. Поручио је да брига о рањивијим члановима заједнице остаје трајно усмјерење локалне управе, те сходно томе слиједи изградња и трајно рјешавање питања простора за рад Дневног центра за особе са сметњама и тешкоћама у развоју, кроз пројекат на којем Општина сарађује са Амбасадом Сједињених Америчких Држава.

Истакао је да се посвећено ради на његовању умјетничких и културних домета, стварању предуслова за бављење спортом, подржавању образовања, подстицању стварања нових вриједности.

– Управа смо која прати динамичан развој града. Сарађујемо са свима који желе одговорно да улажу у Херцег Нови, настојимо да склопимо нова, поуздана парнерства, уклањамо пословне баријере. Док очекујемо усвајање просторно-урбанистичког плана општине, радимо на страгегијама које ће га пратити, новим пројектима и одлукама.

Херцег Нови остаје поуздан партнер градова Европе. Своју способност, знање и одговорност потврдили смо реализацијом више прекограничних пројеката, а позицију ћемо учврстити новим апликацијама.
Чињеница је, за развој су неопходни државни пројекти. Општина Херцег Нови, нажалост, због све јаче дентрализације одлучивања и располагања имовином, има значајно лимитиране могућности, те смо као озбиљан град у овој држави имали велики број примједби на предлоге закона који, нажалост, у великом броју случаја нису прихваћени. Очување Болнице Мељине и Института Игало, укидање путарине на међудржавној саобраћајници Мељине Петијевићи, обилазница око Херцег Новог, изградња школе у Игалу, санација тврђаве Канли Кула, развој крузинг туризма само су дио питања гдје очекујемо конкретан и брз одговор од државе, казао је Катић.

Посебно је истакао слогу међу коалиционим партнерима, поручивши да заједно стварају град у којем ће јутра свитати с новим идејама, дани доносити нове љепоте, а „ноћу ћемо своју дјецу ушушкати мирни и поносни што расту у Херцег Новом.

На свечаној сједници Октобраска награда града је додијељена Оливери Доклестић и Зорици Дракулић Видаковић, а Повеља града глумици Тањи Бошковић.

Доклестићева је, између осталог, рекла да је њено књижевно дјело као кисеоник који се распоређује у подзиди која је већ испуњена каменчићима њене основне професије – инжењерства.

– Пишем зато што волим, осјећам потребу стварања, а моји потенцијални читаоци су мој спиритус мовенс. Није лако бити читан и признат у споственој средини, гдје нас сви знају, и гдје смо праћени од малих ногу, преко забавишта, школских дана, па стотина дешавања, до доба зрелости. Моја инспирација ће увијек бити Херцег Нови и Бока, радују ме читаоци јер књижевно дјело је празно ако не служи човјеку и човјечанству, казала је Доклестићева.

Поклонила новчану награду

Хуманиста Зорица Дракулић Видаковић је истакла да је вриједности покљањања и љубави спознала још у дјетињству, а за све акције које је организовала највеће признање било је осмијех оних ноји су добили помоћ (новчану, у љековима, намјештају или у храни).

– И ова Октобарска награда припада свима вама, јер да није било вас и ваше подршке у свим акцијама које су реализоване ни ја данас не бих била овдје, рекла је Дракулић Видаковић, захваливши свима који су препознали њен хуманитарни рад и предложили је да добије највеће градско признање.

Дракулић Видаковић се одрекла новчаног дијела Октобарске награде, који износи 1.800 еура, у корист осам породица.

Први пут награђен најбољи студент

Први пут ове године поводом 28. октобра уручено је признање најбољем студенту из Херцег Новог. Низ је отворила Ивана Банићевић, студент магистарских студија хемијске технологије-еколошког усмјерења на Металуршко-технолошком факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици. Награду јој је уручио предсједник СО Херцег Нови др Милош Биговић, а Ивана је кратко поручила да је признање радује и чини поносном, те да ће радом олравдати повјерење које јој је град указао.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This