Izaberite stranicu

Молитвено празновање Преподобне матере наше Параскеве – Петке, обележен је Литургијским богослужењем, у храму великомученика Ђорђа, под Горицом у Подгорици. Празничним сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

Литургијско славословље праћено је појањем појаца овог Светог храма.

Прочитавши Јеванђелско зачало, празничном беседом пред сабранима у име Божије, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић, подсећајући на речи из Светога Писма: ,, Бдите и молите се, јер не знате у који дан ће доћи Син Човечији.”

Господ позива све оне који верују, казао је прота у својој беседи – да пазе на себе, како би имали чисту душу; јер тиме имају украс, који претставља драгуљ на глави самога Господа Бога нашега. Подсећајући истовремено на давно изречене речи да је Диван Бог у Светима својим.

,, Људи који живе по Богу – прослављају Бога. Када видимо Божијег човјека, ми кроз њега и преко њега и у њему видимо, самога Господа, Бога Љубави ” казао је отац, подсећајући на данашњи празник дивне светитељке Божије, која се прославила изузетним својим животом још као сасвим мала девојчица – где је показала да је Богом одабрана да буде украс на глави нашој – онима који јој се моле непрекидно.

,,Света мајка Параскева још као дјевојчица, ревнујући и молећи се Богу, слушајући ријеч Божију у Цркви – да они који хоће да буду Божији – све оставе и иду за Богом, ”бисерним огртачем, извезеним драгим камењем који је имала на себи – огрнула је неког биједног и убогог испред саме цркве, уз негодовање родитеља – како оно што је добила, тако неодговорно раздаје. На то им је будућа Светитељка одговорила – да она не уме другачије. Међутим, пошто су њени родитељи тешко поимали то, иако су били побожни – догодило се једно велико чудо – тај убоги који је добио тај окртач, поклонио га је неком другом, а овај трећем и тако у низу… како би опет дошао до Мајке, Параскеве “ и то је једно дивно свједочанство о том народу, у којем је живјела“, казао је прота Станишић.

,,Наводи се, говори се и претпоставља се да је Преподобна мајка Параскева, Српкиња – а то  је својство, карактеристично управо за српски народ – да добијајући још више даје, и дајући још више добија“, казао је отац Драган Станишић.

По причешћу верног народа, свештенослужитељи цркве Светог Ђорђа, приступили су резању славских колача и благосиљању кољива, које су причасници принели у част заштитнице дома њиховога.

Потом је празнично сабрање настављено у црквеној гостопримници уз пригодно послужење.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This