Izaberite stranicu

Коменатришући најновији покушај рушења цркве Свете Тројице на Румији, историчар и публициста др Мирослав Лукетић сматра да власт том причом свађа и дијели народ да би на тим подјелама могла да влада.

„Просто је несхватљиво за сваког поштеног, образованог грађанина Црне Горе, без обзира на вјеру и осјећања националне припадности да се покушава рушити црква на Румији. Јован Маркуш је лијепо и документовано изнио подате о постојању цркве и о њеној обнови. Умјесто да то буде повод за очување традиционалног обичаја у којем су учествовали сви припадници вјероисповјести, сада се то питање политизује и ствара мржња и сукоби.

Коме то треба?

Умјесто да развијају толеранцију и поштовање између нас они нас дјеле се по нацијама и вјери, да изграђујемо демократско друштво у складу са европским и свјетским нормама; да поштујемо и примјењујемо примјере чојства и јунаштва по којима смо били препознатљиви, власт нас дјели, свађа и завађује да би на тим подјелама могла да влада и да користи мањине у те сврхе.

Долазимо у ситуацију да основне, темељне културне, умјетничке, вјерске вриједности црногорског и српског народа у Црној Гори оспоравају се и негирају и то власт и институције толеришу, јер власт зависи од подршке мањинских посланика.

Докле ће то ићи, има ли томе краја?

Распишите изборе па нека народ потврди или одбаци ову политику. Омогућите да демократски принципи владају, да правни систем влада, да се људи мјере по знању, раду и поштењу а не по томе колико су одани овој власти.

Није власт држава, влада треба да се мјења, а држава остаје. Није пола грађана Црне Горе који не гласају ову власт против државе, него против онога што руши ову државу: профитера, плачкаша, незналица, бирократа, узурпатора власти и свега онога што нарушава углед ове државе. У памет се Црногорци и сви други грађани Републике“, поручује Лукетић

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This