Izaberite stranicu

На празник С вете Петке, у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару Свету литургију служио је протојереј Љубомир Јовановић. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић и јереј Младен Томовић.

Присутном народу отац Слободан је  рекао да је још у светитељкиној младости њено срце постало добра, чиста њива у којој је сјеме ријечи Божје почело да урађа добрим плодовима.

„Врлинским животом она је била украшена још од најранијега дјетињства. И цијела њена породица и њен старији брат Јевтимије, који је прије Свете Петке отишао путем монашкога подвига, а касније је био и епископ Цркве Христове“, казао је он.

Додао је да је поред осталих јеванђелских поука у њено срце била посебно урезана поука о мудрим и лудим дјевојкама.

„О мудрим дјевојкама, које на вријеме у свјетиљке душа својих сипају чисто уље врлинскога живота и на тај начин спремно чекају долазак жеников, долазак Христа Господа који ће да суди живима и мртвима и свакоме да да по дјелима његовим“, казао је отац Слободан Зековић

Након Свете службе освештани су и порезани славски колачи. Велики број Барана прославља Свету Петку као своју крсну славу, а свима њима отац Слободан је честитао празник.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This