Izaberite stranicu

Поводом славе цркве Свете Петке у Пљевљима, данас је улицама града прошла свечана литија коју је предводио владика милешевски Атанасије, јавља ПВ портал.

Литија је кренула са Трга патријарха Варнаве, прошла улицама 1. децембра, Вука Кнежевића, Улицом краља Петра I, а потом Тршовом улицом вјерници су поново дошли пред храм гдје је ломљен славски колач.

Свечану литију су испратили бројни Пљевљаци, како они који су се кретали у колони, тако и они који су изашли из својих кућа, станова и радњи.

Прослава крсне славе храма, почела је претпразничним бденијем, а владика Атанасије са свештенством и монаштвом СПЦ јутрос је служио литургију, након чега је празнична литија кренула улицама града.

„Имамо срећу што су нам они прије нас освијетили пут. Вјековима су овдје, на овом простору свијетлили, а свијетлили су и они који су прије 100 година стварали слободу, принијели своје животе Богу и ближњима. То су људи који су прије свега свијетили вјером и вјеровали да ће истина побиједити, да је правда јача од неправде и онда када по људским мјерилима то није изгледно.

Ми смо свједоци тога да њихова жртва није била узалудна. Ми смо ти који се подсјећамо тог времена, овде да речемо да их волимо, да их се не одричемо,  да цијенимо њихову жртву.

Молитвена пјесма за такве каже ‘Вашу славу ништа неће помрачити’, зато што она не зависи од људи, она је натприродна јер је од Бога. Сам Бог је запалио ту свјетлост, зато је човјек, колико год настојао не може потамнити нити угушити. Управо том свјетошћу свијетли и Преподобна мати Параскева“, казао је владика честитајући Пљевљацима славу.

Ове године нико од званичника из локалне управе није узео учешћа у литији али се зато народ окупио у већем броју него икада.

Кум славе ове године био је Српски културни центар Патријарх Варнава.

Празник Свете Петке у Пљевљима се славио као крсна слава града до 1945. године у знак захвалности Светитељки за ослобођење од турске окупације 1912. и аустријске 1918. године.

Од 2000. године је обновљена празнична литија.

Извор: .in4s.net

 

Pin It on Pinterest

Share This