Izaberite stranicu

Комисија за истраживање последица НАТО бомбардовања дошла је до шокантних првих података, који су прикупљени са терана, односно са југа Србије.

Наиме, предсједник Комисије др Дарко Лакетић, започео је испитивање становника југа Србије, који и даље трпе последице дејства осиромашеног уранијума баченог на Србију 1999. године од стране НАТО пакта.

„Са око 40 људи смо разговарали у једном дану. Ти несрећни људи само желе опет нормално да живе, да се не плаше болести, али и да они који су им ово учинили плате. У сузама су говорили, очајни су, плаше се сваког следећег дана, само чекају нове жртве, нове обољеле, којих је све више. То су, прије свега, они који су радили, а неки и данас раде, у врањском комуналном предузећу. Они су имали контакт са контаминираним тереном на који су пале бомбе, а били су без одговарајуће заштите и сви су обољели од канцера“, прича др Лакетић.

Он додаје да је „срећа што у селу Боровец нико не живи, јер би данас сви били болесни или мртви“.

„Међу тим породицама највише ме је потресао разговор са осмогодишњим дететом, које се бори са леукемијом, а у само једном селу, које броји једва 200-300 становника, тренутно има чак три тумора мозга. То је незамисливо велики број. Обољелих има међу бебама, најстаријима, нема правила“, наводи др Лакетић.

Грађани немају никакву дилему да су њихове болести последица НАТО бомбардовања и отрова којима су нас засули.

„Шокирани су брзином којом људи оболијевају и умиру“, прича др Лакетић.

Он упозорава и да се јављају аномалије и код животиња на терену који је бомбардован.

Такође, раније је најавио да ће резултати дефинитивно имплицирати правни и политички пут.

Поред помоћи италијанског парламента, који је доставио документацију, Лакетић је најавио да ће предложити поновно испитивање ове проблематике пред УН.

Извор: Ин4с

Pin It on Pinterest

Share This