Izaberite stranicu

Посета деци на Институту за онкологију и радиологију Србије. Посета Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“. Љубав једног студента према корисницима Црквене народне кухиње.

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства учинили су 17. октобра 2018. године, заједно са јерејем Зораном Керезовићем, духовником Клиничког центра Србије, редовну посету најмлађим пацијентима који се лече на Дечјем одељењу Института за онкологију Србије.

Родитељима много значи долазак свештеника, могућност да се њихова деца причесте и после заједничке молитве друже и играју са волонтерима. Свештеник је прво обишао цело одељење да би видео која се деца тренутно налазе на лечењу. У дневном боравку после молитве Оче наш коју су прочитали волонтери, свештеник се помолио Господу, Лекару душа и тела, да посети својом милошћу младенце, поменувши свако дете по имену, да запрети духу болести, одагна врућицу и дарује свако добро које им њихови родитељи желе. Свештеник је прво причестио децу која су била присутна, а затим децу која су остала на постељама.

Волонтери су децу послужили воћем, обишли по собама, разговарали, а са најмлађима се и поиграли. Деца су различитог узраста, из различитих места, неке волонтери познају из ранијих посета. Разговарали су о различитим темама, о великом благослову свете тајне причешћа, снази молитве… Волонтери су се трудили да поделе родитељску бригу, да их подрже и охрабре. Особље на Дечјем одељењу Института које даноноћно бди над децом као и увек врло љубазно је примило волонтере Милосрдне секције Верског добротворног старатељства.

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2018. године, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, са благословом јереја Владимира Марковића, генералног секретара, после свете Литургије посетили су Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“.

Сваки празник у светој Цркви има своје значење и поруку и уноси у душе људи предокус лепоте Царства Небеског бодрећи их да том Божјем Царству упркос свих страдања и искушења стрпљиво и храбро стреме. Радост празника волонтери су желели да, колико је то могуће, пренесу и поделе са људима који су због тешких повреда екстремитета на рехабилитацији у тој специјализованој установи. У дворишту Стационара је као и обично, када није лоше време, била неколицина пацијената. У холу је доста њих будно пратило меч Новака Ђоковића у финалу турнира у Шангају. Волонтери су обишли пацијенте по собама и уз разговор поделили воће и „Православље“. Донели су, као што су и обећали, заједничке фотографије из претходне посете. У Милосрдној секцији је било нових, младих чланова, а најмлађи Михајло је својим саосећањем многе дирнуо и обрадовао.

Колико пацијентима углавном везаним за постељу и колица значи што је неко из Цркве дошао да их посети толико и волонтерима те посете значе. Јер људи који су били у ситуацији да одлуче, како је рекао један наш саговорник, „или нога или глава“ гледају на живот другим очима и  много боље него многи од нас праве разлику између важног и неважног у животу. Често је због тога њихов поглед више усмерен ка Оцу Нашем Небеском, Мајци Божјој и светититељу кога славе на крсној слави. Суочени с губитком екстремитета, они смирено прихватају новонасталу ситуацију и стрпљиво пролазе процес рехабилитације да би се навикли на ортопедска помагала и уз њихову помоћ наставили нормалан живот. Благодарни су Богу за живот и ведри што и оне који их посећују подстиче да се преиспитају колико су благодари Богу на свим Његовим добрима, колико су смирени, трпељиви, ведри и радосни.

Посебан утисак је оставило сведочанство једног пацијента из околине Пожаревца који је са великом захвалношћу говорио о савесном лекару који га је прегледао и хитно упутио на операцију и тиме му спасао живот. Он је похвалио и лекаре, медицинско особље и запослене Стационара на бризи и третману.

-Верујемо да је због велике одговорности коју увек имају лекара и медицинско особље веома важно молити се за њих. Као што се  то чини на свим богослужењима у капелама при нашим здравственим установама где се моли „За ово лечилиште и за све који лече и који се лече у њему.“ Можда би и ми у нашим личним молитвама, а посебно кад се молимо за неку болесну особу требало да се помолимо и за оне који их лече да њихово знање и труд буду благословени јер, уз пуно уважавање медицинске науке, знамо да је  Господ рекао: „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јн.15,5), поручују волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства.

Браћо и саучесници у немаштини (сви смо ми, наиме, убоги и имамо исту потребу у Божјој благодати, мада нам се чини, уколико људе меримо малим мерама, да су једни узвишенији од других)! Примите ову реч о љубави према ништима, убогима и сиротима, не са бедним, него са штедрим расположењем духа свога да бисте наследили богатство Царства небескога.“

Свети Григорије Богослов – „Сабране беседе – О љубави према убогима“

У корену сваког доброг дела налази се милосрђе које проистиче из чисте љубави према Богу и људима. Љубав је та која нас приближава Богу, а кроз њен најделотворнији облик – милосрђе, најбрже се стиже до Царства Небеског. Ових дана трудбеници Верског добротворног старатељства били су сведоци једне нелицемерне, чисте и искрене љубави према ближњем. Наиме, један студент из унутрашњости Србије прошле године је посетио црквену кухињу и упознао координатора Василија Ковачевића. Том приликом је узео учешћа у волонтерском раду. После тога је још неколико пута посетио кухињу и одлучио да да свој допринос и на неки други начин.

Одлучио је да прикупи новац  и помогне у набавци намирница. Стрпљиво је прикупљао новац, одрицао се стипендије, џепарца, сакупљао од пријатеља којима је говорио о кухињи. Многа срца која нису навикла да дају је обратио и приволео на добра дела. Овај јеванђељски труд је уродио плодом и студент је на послетку донео у канцеларију Верског добротворног старатељства 285.000 динара и 445€. -На овај начин младић је стао на пут спасења, показавши љубав према ближњима. Желимо му да на том путу остане и буде пример многима за делатну љубав, поручује особље из Црквене народне кухиње у Францусјкој у лици у Београду.

Извор: ВДС

 

Pin It on Pinterest

Share This