Izaberite stranicu

Епархија рашко–призренска и метохијска данас и сјутра низом активности обиљежиће прву годишњицу прослављења Свете Босиљке Пасјанске.

Тим поводом у Пасјану код Гњилана, Епархија и Дом културе „Грачаница“ вечерас организују духовну трибину која ће бити посвећена овој новој светитељки, а сјутра у 9 часова Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служиће Свету архијерејску литургију у Цркви Преображења Господњег. У наставку ће бити уприличен богат културно-уметнички програм у којем ће наступити КУД „Крива река“.

Духовну трибину која почиње вечерас у 19 часова у црквеној сали у Пасјану, благословиће и дати уводну ријеч, Преосвећени епископ Теодосије, док ће житије и службу Свете мученице Босиљке Рајчић говорити мати Стефанида, игуманија манастира Грачаница. О приликама у гњиланској кази у 19. веку говориће историчар Александар Гуџић а на тему “Савремено доба и појава нових светитеља на Косову и Метохији – значај њиховог прослављања у савременом тренутку” , архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац. О страдању Свете Босиљке и сјећање на њу у народу говориће вјероучитељ Јован Цветковић.

Како преноси Грачаница Инфо, своје радове за публикацију о Светој Босиљки послаће:  проф. мр Саша Филиповић са Факултет савремених умјетности у Београду “Живопис и иконопис у Цркви Светог Преображења у Пасјану”, доц. др Душица М. Филиповић такође са тог факултета “Света Босиљка Пасјанска “Душа са мирисом босиљка, Христова заручница” и професор Миња Филић “О породици Босиљке Рајчић, пореклу и презимену”.

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве на овогодишњем засједању прибројао је Сабору светих, три личности, због непоколебљиве вјерности вјери Христовој убијене од Арнаута за вријеме османлијске власти, на измаку 19. вијека и у освит 20. вијека, на Косову и Метохији: Босиљку Рајчић из Пасјана код Гњилана, Григорија Пећког и Василија Пекара из Пећи.

Подвиг Свете Босиљке Пасјанске се прославља 26. октобра.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This