Izaberite stranicu

Трибина бечке Просвјете „Сусрети и разговори“, која се одржава једном месечно још од 2011. године, организована је у суботу, 20. октобра, у сали храма Светог Саве у Бечу. Тема је била „Наше Косово и Метохија“, а гости Просвјете били су сјајни писци са југа Србије, Косова и Метохије: Лела Марковић из Призрена, Драгиша Бојовић из Бања, Драгомир Костић из Приштине и Милорад Илић из Новог Села.

Песнике и присутне је поздравио свештеник Миљан Антић, а програм је водио господин Срђан Мијалковић, председник одбора Просвјете у Бечу, који је захвалио гостима што су прихватили позив и превалили велики пут да Србима у Бечу својом поезијом донесу древне српске речи и оживе српски дух Космета.

Ови „Сусрети и разговори“ показали су велику блискост наших људи из Беча са сународницима са Космета. Разговори који су спонтано уследили после књижевног програма били су врло интензивни и пуни емоција. Са посебном пажњом слушане су речи косметских песника о животу под привременом окупацијом и у изгнанству, заједнички тражени одговори на питања од којих је на нека било тешко одговорити.

У име осталих, домаћинима се захвалила Лела Марковић: „Захваљујући великом гостопримству свештенства Храма Светог Саве у Бечу, а посебно, захваљујући ангажовању, братском и пријатељском пријему Срђана Мијалковића и Просвјете, нас четири песника Косова и Метохије, имали смо могућност, прилику и задовољство да са браћом и сестрама у дијаспори проведемо заједничке тренутке, делећи бол, пркос, национално и верско осећање, у дијалогу, разговору и доживљају поезије о нашој Светој Земљи. Захваљујемо и парохијанима који су се одазвали позиву песника и организатора, на гостопримству дивној Зорици Мијалковић и осталим сународницима које смо током боравка имали прилику да сретнемо. Само можемо да пожелимо да им узвратимо сво добро које су нам подарили и понадамо се да ћемо сви догодине бити у Призрену!“

Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This