Izaberite stranicu

Галама око Цркве Свете Тројице на Румији се, прије свега, диже зато што Албанци сматрају да је Румија албанска планина, као да то није црногорска територија, оцијенио је барски парох Јован Пламенац.

Он је нагласио да се на Румији не изводе никакви нови радови, већ да се црква облаже каменом, који су вјерници стотинама година износили на врх планине у циљу изградње вјерског објекта.

Представници албанских партија јуче су упутили оштре реакције због санације цркве на Румији, позивајући црногорске власти да зауставе „поход Српске православне цркве“ и „провокативне и пријетеће радње Митрополије-црногорско приморске“.

Пламенац је оцијенио да те реакције нијесу неочекиване.

–То је прича која је политизована на неистинитој тврдњи да је црква на Румији пореметила барски међувјерски склад. Елаборат на који се позивају више није валидан. Поента тог елабората је била да је црква на Румији пореметила барски међувјерски склад што није истина. У том елаборату је било толико произвољности, нетачности, зле намјере. Позивати се на елаборат, који не постоји више и није валидан бесмислено је, казао је Пламенац за „Дан“.

Додао је да га највише брине реакција Мехмета Бардхија (Демократски савез) и Ника Ђељошаја (Албанска алтернатива) и „та прича да је Румија албанска планина“.

–Та прича се надовезује на ону причу када смо ишли да служимо на Свачу и када су казали да можемо да служимо и дођемо на Свач, али тек уз дозволу Општине Улцињ. То је још једна потврда да режим у Црној Гори нема капацитет да заштити своју територију, територију државе којом управља, оцијенио је он.

Како је истакао, досад је проблем било што је црква од лима, додајући да се праве и од леда и да то није спорно. Објашњава да је тежња и завјет наших предака била да се од камена, који су стотинама година износили на врх Румије, сагради црква.

–То ови људи уопште не разумију, њих није брига за то. Њима се све своди на причу да ли је Румија албанска или црногорска планина. Пошто ови кажу да је албанска, режим и политичари на власти ћуте и то неће да оповргну. Галама се, прије свега, диже зато што Албанци сматрају да је Румија албанска планина, као да то није Црна Гора, оцијенио је Пламенац.

Подсјећа да је на Румији близу цркве раније организован и војни албански камп, гдје су, како је рекао, пуцали и вјежбали.

–Ми смо указивали, позивали, али нико ни ријечи на то. То није био војни камп Војске Црне Горе, већ Албанаца који ту живе, објаснио је он, додајући да то показује колико режим нема капацитета да води рачуна о интегритету територије државе којом управља.

Пламенац истиче да досад није постојао никакав план који се односи на цркву, те да се тренутно ради просторни план и за барску општину и да су обрађивачима тог планског документа указали на потребу да се у њему нађе Црква Свете Тројице.

Не ремете међувјерски склад

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић негира да се радовима на цркви на Румији ремети међувјерски склад у Бару.

–Тај храм се утврђује од временских непогода и држава треба да се на један уређен, правни и цивилизован начин обрати Митрополији и да у тој комуникацији дођемо до неког рјешења проблема, ако ту има проблема. Констатације да се ради о окупацији терена, злу на врху планине, рушењу и девастирању је нешто што не припада нашем времену. Држава има законе, има правила, а Митрополија има своју адресу, казао је он.

Не бих, додао је, волио да држава буде тастер на који ће било који националиста због свог скученог виђења Црне Горе, притиснути својом рукама и да се држава на тај начин пали.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This