Izaberite stranicu

Прошле недеље навршило се 2000 дана од киднаповања двојице сиријских архијереја, сиријског архиепископа Јована Ибрахима и грчког православног архиепископа Павла Јазигија, о којима се ништа не зна од њихове отмице изван Алепа у априлу 2013. године, што је већ пет и по година.

Светски савет цркава је поново апеловао на то да се ослободе архијереји, а истовремено изразио дубоку забринутост што се стање хришћана на Блиском истоку све више погоршава. Ово међуцрквено тело позива на удружену молитвз за њих, као знак наде за све хришћане Сирије и те области.

После више од седам година грађански рат у Сирији се наставља; до сада је побијено 100.000 људи, а страдања су несагледива. Милиони Сиријаца су расељени, било да су у земљи или као избеглице у суседним земљама, Јордану и Турској, или у Европи и другде.

Некада процвали и изграђени Алепо, древна метропола на северу Сирије где је пре рата живело више од четири милиона људи, страшно је разорен. Многи су изгубили своје домове и присиљени су да напусте град под разменом ватре између побуњеника и владине војске.

„У знак хришћанског сведочења наставићемо да подржавамо жртве рата и неправде и гласно протестујемо против кршења људских права“, пише генерални секретар ССЦ Твејт.

Извор: basilica.ro (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This