Izaberite stranicu

У понедељак, 22. октобра 2018. Његово високопреосвештенство митрополит Одески и Измаилски Агатангел, сазвао је састанак свештенства Одеске епархије Украјинске православне цркве, Московског Патријарха. На овом сабору је учествовало 413 свештеника.

Након што су отпјевали „Царју небесни“, са благословом митрополита Агатангела, секретар епархије протојереј Јевгениј Гутјар објавио је дневни ред састанка.  Његово високопреосвештенство митрополит Агатангел обратио се свештеном сабрању и позвао их да отворено и искрено поразговарају о проблемима и искушењима која су задесила православну цркву у Украјини. Митрополит је подсјетио свештенство на одговорност пред Христом Богом и историјом и позвао их да остану одани свом свештеничком позиву.

Преосвештени епископ Диодор, викар митрополита Одеског је детаљно говорио о хронологији догађаја везаних за тренутну ситуацију у Украјини. На ово излагање надовезао се протојереј Андреј Николаиди, проректор Одеске Духовне Семинарије говорећи о канонским аспектима проблема у Украјини и неканонском мијешању Васељенске Патријаршије.

У наставку се покренула дискусија и разговор о практичним питањима пастирске службе у контексту тренутне ситуације.

По благослову митрополита Агатангела одржано је тајно гласање. Пред свештеницима је било постављено питање: „Да ли подржавате очување постојећег статуса УПЦ и положај Његовог Блаженства Онуфрија митрополита Кијевског и све Украјине“?

Од 413 присутних свештеника, 406 је одговорило „да“, 3 су била против, а 4 уздржана.

Након објављивања резултата гласања, Митрополит Агатангел је захвалио свештенству на свом јасном и чврстом ставу за очување јединства цркве, чистоту православне вјере и пожелио им да благодат Божија буде на помоћи у њиховој пастирској служби на корист Украјинске Православне Цркве.

Извор: Одеска епархија

 

Pin It on Pinterest

Share This