Izaberite stranicu

Митрополит волоколамски Иларион састао се 19. октобра 2018. године са папом Фрањом у апостолској палати у Ватикану.

Састанку су присуствовали монсињор Висвалдис Кулбокас из Државног секретаријата Ватикана; о. Алексеј Дикарев, члан особља Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО) и ипођакон Иван Николајев.

Папа Фрања је топло дочекао митрополита Илариона који присуствује 15. редовној генералној тзв. Синоди бискупа Католичке Цркве као посматрач Руске Православне Цркве и пренео поздраве учесницима. Папа Фрања је захвалио митрополиту Илариону на говору. Председник ОСЦО пренео је поздраве Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила папи Фрањи.

Разговори су одржани у атмосфери међусобног разумевања и љубазности и тицали су се питања која се односа Московске Патријаршијеи Римокатоличке Цркве. Митрополит Иларион је изложио лепе утиске поводом излагања која је чуо у току пленарне седнице Синоде бискупа и пренео папи Фрањи утиске са своје ранде посете Португалу прошлог септембра и састанка са кардиналом Мануелом Клементеом, патријархом Лисабона, и другим великодостојницима Римокатоличке Цркве у Португалу. Ови састанци су показали висок ниво међусобног разумевања православних и католика око главних проблема данашњице.

Папа Фрања и митрополит Иларион са задовољством су истакли плодан развој културне сарадње и рад специјално устостављене Заједничке радне групе. Летњи институт је постао перспективан пројекат размене свештеника и студената теологије у циљу упознавање са традицијама и савременим животом Римокатоличке и Руске Православне Цркве. Овај пројекат изгледа важан у контексту Синода бискупа који се одржава у Ватикану на тему „Млади људи, вера и призив“.

Посебна пажња је придата црквеној ситуацији у Украјини. Митрополит је упознао папу Фрању са одлукама донетим на седници Светог Синода Руске Православне Цркве одржане у Минску 15. октобра, а које се односе на неканонске радње Цариградске Патријаршије, објаснивши став Московске Патријаршије који је донесен у Минску.

Високопреосвећени је рекао  да је  због радњи Цариградске Патријаршије Руска Православна Црква морала да суспендује своје учествовање у раду Заједничке међународне комисије за богословски дијалог између Римокатоличке Цркве и Православне Цркве. Притом је  истакао да билатералне односе између Римокатоличкe Цркве и Московске Патријаршије треба развијати.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This