Izaberite stranicu

После евхаристијског сабрања у Хиландару у недјељу 21. октобра по благослову игумана хиландарског Методија, архимандрит др Тихон игуман манастира Студеница се у беседи осврнуо на најзначајније јубилеје наше свете Цркве које славимо наредне године: аутокефалност СПЦ – 800 година од хиротоније Светог Саве у Никеји, затим јубилеј Хиландарског типика – 820 година од закључења овог важног документа после упокојења Светог Симеона, али и значајних 400 година од преписивања Студеничког типика у Горњој испосници Светог Саве у Студеници.

Игуман Манастира Студеница, архимандрит др Тихон у беседи током трпезе је подсјетио на ријечи Светога Саве у писму које писао у Јерусалиму око 1234. игуману Спиридону у Студеницу: Чувај се чедо моје слатко да не изађеш из некога мојега завета:

“Он не каже немој да изађеш из општих монашких правила и општих монашких завета него каже из некога мога завета. Дакле постоје неки унутрашњи детаљи специфични за живот Светога Саве са својим братством а братство у којем је живео Свети Сава је Хиландар а потом Студеница, док је Свети Симеон живео прво у Студеници онда у Хиландару.”

Отац Тихон је казао да се у Пролазима ова два манастира, Хиландарском (прве три главе) говори о житију Немањином и уопште о монашком животу а да се у Студенчком типику (првој глави) налазе  детаљи везани за однос Св. Саве и Симеона са братством:

“Јако је лепо имати такве текстове и сведочанства јер нас они крепе и много је добро кад неко из тог времена, од пре 800 година има такве текстове.”

Хиландарски типик је закључан одмах после смрти Светог Симеона, његов уводни део, где каже Свети Сава братији да у молитвама помињу оца нашег блаженог Симеона и да не заборављају ни његове недостојанство. Игуман Тихон тумачећи те речи објашњава да то значи да он о себи мисли скромно и тражи од братије да се моле за Светог Симеона. Такође подсјећа да је у свим каснијим преписима Хиландарског типика то место остало исто и да једино ту и нигде више је исказан посебан однос братије са Преподобном Симеоном.

Архимандрит др Тихон је истакао непрекинути духовни континуитет и везу монашких братстава Студенице и Хиландара од времена Светог Саве до данас. Зато је подсетио да се у Пролога оба типика Хиландарског и Студеничког на исти начин говори  да је братство из оног времена када су поуке изложене, једна иста заједница, целина са онима који ће долазити у наредним периодима.

“Зашто је то битно за нас? Зато што се то простире и на ово наше време, дакле они и они који ће бити после њих до краја овога света и века. Свети Сава у Пролазима оба Типика сматра да су братства тих  манастира једно тело духовно, једна целина кроз све векове до краја овога света”, казао је у Хиландару игуман манастира Студеница Тихон.

Извор: Слово љубве.

 

 

 

 

 

 

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This