Izaberite stranicu

 

Посетите штанд Српске Православне Цркве – Обиље духовне литературе на једном месту!

63. Међународни сајам књига биће одржан од 21. до 28. октобра 2018. године у Београду. Српска Православна Црква ће представити своја издања на штандu у хали 1. Епархије српске Православне Цркве своја издања излужу у халу 4. Ове године Библиотека Српске Патријаршије, са благословом Светог Архијерејског Синода, организује представљање црквене издавачке делатности на Сајму кљига. У хали 1 изложено је на стотине најактуелнијих наслова – разноврсна духовна и црквена литература из продукције домаћих и иностраних издавача: монографије о манастирима и црквама, светитељима, литература за студије, речници, поучна и аскетска дела, светоотачка књижевност у преводу на српски језик, теолошка литература, тумачења Светог Писма, богослужбене књиге, студије из црквене историје и уметности, основе веронауке, хришћанска књижевност, календари, православни планери и подсетници, књиге за децу… Поред наслова на српском, изложено је и на десетине публикација на енглеском језику.

Препоручујемо:

Промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на 63. Међународном београдском сајму књига 2018.

Библиотека Српске патријаршије, као овогодишњи организатор штанда Српске православне Цркве на 63. Међународном београдском сајму књига, одржаће промоцију Сабраних дела о. Георгија Флоровског у сали „Иво Андрић“ (хала 1АБеоградског сајма). Промоција ће се одржати у уторак, 23. октобра 2018. године са почетком у 19:00 часова.

На промоцији ће говорити:

  • епископ пожаревачко-браничевски проф. др Игнатије (Мидић)
  • епископ западноамерички проф. др Максим (Васиљевић)
  • протођакон доц. др Златко Матић

Такође Вас обавештавамо да ће први и други том Сабраних дела о. Георгија Флоровског бити понуђени на штанду Српске православне Цркве у хали 1 Београдског сајма.

„Библио-био-графија 1948-2015.“ Жарка Видовића

У издању Задужбине Жарко Видовић изашао је први том сабраних дијела Жарка Видовића. Књига „Библио-био-графија 1948-2015.“ читалачкој публици биће доступна током трајања Међународног београдског сајма књига по сајамској цијени на централном штанду СПЦ у хали 1.

Задужбина Жарка Видовића је основана Одлуком Синода СПЦ у септембру прошле године на предлог Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско-приморског и егзарха свештенога трона Пећкога др Амфилохија.

Један од циљева рада Задужбине је и промоција идеја и вриједности Жарка Видовића у функцији црквено-образовног и црквено-просветног уздизања српског народа, у оквиру које је од недавно покренут и сајт.

Професор др Жарко Видовић (1921–2016) је један од најистакнутији српских православно оријентисаних теоретичара друге половине ХХ вјека.

Промоција Светигориних издања 

Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ и ове године учествује на Међународном београдском сајму књига који jе прогласио отвореним академик Матија Бећковић а који ће трајати до 28. октобра. Поред излагачког штанда на овој регионално највећој манифестацији посвећеној књизи, љубитељи писане ријечи моћи ће да присуствују и традиционалној промоцији Светигориних нових издања. На Сајму ће бити уприличене три промоције и то књига: Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018)НАТО агресија траје и Свети Јован Владимир.

Монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018) биће представљена 22. октобра 2018. године у 19 часова у сали Борислав Пекић. О књизи издатој поводом јубилеја 680 година постојања манастира код Будве говориће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, архимандрит Јефрем Дабановић, игуман, др Павле Кондић, сабрат манастира Стањевићи, и Ђорђије Вујовић, председник СО Будва. Своје слово рећи ће и Јован Маркуш, уредник монографије „која свједочи како је ова некада највећа грађевина Црне Горе предвиђена, и то од стране стручне комисије,  да се сачува као најмонументалнија рушевина  благодарећи несебичној жртви и труду монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља – васкрсла из мртвих, послије 180 година рушевног и заборављеног стања“. 

Промоција књиге НАТО агресија траје одржаће се 23. октобра у 11 часова у сали Иво Андрић. О овом издавачком подухвату који говори о последицама НАТО бомбардовања говориће проф. др Алек Ј. Рачић, аутор књиге, и др Мирјана Анђелковић Лукић, виши научни сарадник.

Седам зборника у девет свесака Свети Јован Владимир биће представљено читалачкој и стручној публици истог дана у 19 часова у сали Борислав Пекић. О едицији и личности Светог Јована Владимира, Краља српског, говориће митрополит  Амфилохије, протојереј др Велибор Џомић, протојереј Јован Пламенац и приређивачи др Васиљ Јововић и Јован Маркуш. У девет свесака сабрано је све што је икада написано о Светом Јовану Владимиру и пре Светог владике Николаја (Читанка о Светоме краљу Јовану Владимиру) и после њега. Своје место у овом издању нашли су и текстови са великог међународног научног скупа одржаног септембра 2016. године, у којем су учествовали бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари уметности, археолози… из Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Албаније…

Модератор свих промоције је Желидраг Никчевић.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This