Izaberite stranicu

Хор Саборног храма Христовог васкрсења „Свети апостол и јеванђелист Марко“, са диригентом мр Људмилом Радовић и протођаконом Владимиром Јарамазом, уз благослов и са радошћу, у петак 19. октобра кренуо је у походе Епархији милешевској, манастирима Куманици и Милешеви. Повод је учешће на 6. Фестивалу хорова у Прибоју, који се ове године одржава у част 800 година Манастира Милешеве и 100 година завршнице Великог рата.

У манастиру Куманица, поклонивши се Св. Григорију Куманичком, светитељу овог манастира, у зору 20.октобра својим херувимским пјевањем Хор се придружио Литургији коју је служио отац Николај, игуман Манастира.

Епархијско одликовање за Хор „Светог апостола и јеванђелиста Марка“

Увече истог дана, Хор „Свети апостол и јеванђелист Марко“ учествовао је на Фестивалу хорске музике, одржаном у Дому културе „Пиво Караматијевић“ у Прибоју, који са благословом Његовог преосвештенства Епископа милешевског Атанасија организује Црквена општина Прибој.

Епископ Атанасије је отворио Фестивал подијеливши радост са присутнима што ће ове вечери осјетити сву љепоту хорског пјевања, посебно литургијског.

У програму Фестивала, поред нашег хора, учешће су узели хорови из Ужица, Ивањице, Пријепоља, као и хор из Прибоја који је био домаћин овог фестивала, а након завршетка уручена је архипастирска грамата Хору „Свети апостол и јеванђелист Марко“.

У недјељу 21. октобра, чланови хора су у манастиру Милешеви, гдје су преноћили, својим пјевањем уљепшали Свету архијерејску литургију коју је служио Преосвештени Епископ милешевски Атанасије, уз саслужење протођакона Владимира Јарамаза. Под крилима Бијелог анђела милешевског подгорички хор је пјевао у славу Бога, уз ангелско појање монахиња Манастира.

У својој бесједи Епископ Атанасије подсјетио је на врлине које чине живот људски лијепим у својој једноставности и скромности, о љубави која настаје из радости у срцу, из Христа у нама. Посебно је захвалио члановима Хора, као драгим гостима, што су „својим пјевањем допунили љепоту нашег пјевања и пуноћу наше радости.“

У Подгорицу су се вратили са Божјим благословом, захвални за дивно гостопримство и љубав које су им пружили драги људи у манастирима Куманица и Милешева и у Прибоју.

 

Pin It on Pinterest

Share This