Izaberite stranicu

Стварање војске Косова је само још један зид неповерења између Срба и Албанаца, сматра новинар Живојин Ракочевић. “Страх је исти као 1998. и 1999. године од ОВК која се сада легализовала”, каже Ракочевић за РТВ КиМ.

Усвајање три нацрта закона у Скупштини Косова којим се предвиђа трансформација Безбедносних снага Косова у војску, изазвало је забринутост код Срба, посебно јужно од Ибра. Срби верују да Косову није потребна нова оружана формација, с обзиром да о безбедности брине КФОР. Зато је, сматра Ракочевић, војска потпуна бесмислица.

“Све ратове је за Косово добио НАТО и добили су други. Ово је сада једна илузија којом се обмањује унутрашња јавност на Косову да ће формирањем војске Косова они моћи да се бране и да ће имати више самосталности. Напротив, формирањем војске Косова повећаће се трошкови, повећаће се страхови и апсолутна моћ Хашима Тачија, а ратне структуре настоје да легализују те своје романтичарске снове из сукоба 1999. године”.

По његовим речима, “формирање војске Косова је пут у самоубиство локалног становнишва” којем се пружа се илузија да оно о нечему одлучује, а да заправо војска служи да додатно контролише све полуге моћи на Косову.

Страх од војске код Срба постоји и исти је као 1998. и 1999. године од ОВК, каже Ракочевић за РТВ КиМ.

“Страх постоји зато што је срце те структуре засновано на злочину и срце те структуре је усмерено управо против Срба, против њихових садашњих средина, против њихових достигнућа у култури и духовности и просто ви ту немате апсолутно никаквог поверења. То је још један зид у неповерењу између Срба и Албанаца”.

Највећи број припадника Безбедносних снага Косова чине Албанци. Међу њима су и чланови других националности, па и Срби. Међутим, током ове године више десетина Срба напустило је ову формацију, наводно због притисака власти у Београду.

“Има људи који, из различитих разлога, најчешће сиротиње, која нема куд и пристаје на то парче хлеба. Вероватно је то најтеже парче хлеба које једу Срби на Косову и Метохији. То је једна тешка мука која је притисла те људе. Уосталом, треба водити рачуна о томе да се између жртве и џелата некада развије јако компликован и чудан однос”.

У овом случају је то управо однос између жртве и џелата, казао је Ракочевић.

Извор: РТВ КиМ

Pin It on Pinterest

Share This