Izaberite stranicu

У Котору, у Храму Светог Николе, синоћ је одржан свечани концерт Српског пјевачког друштва „Светосавник“ из Подгорице које прославља 10 година рада преноси сајт www.spckotor.com.

Госте и публику поздравио је парох которски, архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

„Већ су нам били гости и једино су пјевачко друштво које уз которско Јединство које носи српски префикс. Тако то поносно раде. Врло је важна ствар то свједочити и у Подгорици и у овој несрећној Црној Гори која се одриче свега што је српско. У којој, ево чули смо јуче, премијер изјави да се поноси тиме што је издајник свега што је српско и светосавско. Ено му га тамо, нека држи што је ухватио. Међутим, оно што је јако битна ствар јесте да би његујући музику, његујући пјесму, а Српско пјевачко друштво Јединство Котор пјева „пјесмом срцу, срцем роду“, слободно и Српско пјевачко друштво Светосавник из Подгорице могло да наступа уз исти слоган. Јер, исту ствар радимо. Кад појемо Богу, кад Бога славимо, то је најважније. И још једна ствар, врло смо поносни што је Ратка Павловић, сада Вујачич, из Котора“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Протојереј Предраг Шћепановић је казао да је Србин пјевао и у доба ропства и у доба слободе, као и да се Светосавник родио у њедрима Подгорице „у ово доба нимало наклоњено српском пјевању, српској традицији“.

„Највећа заслуга Погорице је што није успјела да поквари музикалност и господственост наше Ратке Павловић, удате Вујачић, мајке четири предивна сина. Она је из Котора донијела ту отменост и господственост. Ово друштво које слави десет година је јако почаствовано да је у овом светом храму и да је млађи брат, или сестра, како хоћете, Српском пјевачком друштву Јединство, које кад се спусти застава овог концерта полако улази у 180 година постојања. Реците ми која то институција у Црној Гори има толику традицију“, казао је Шћепановић.

На челу „Светосавника“ је већ око три године диригентица Ратка Вујачић која нам је казала да хор пјева духовну и световну музику.

„То је српски грађански хор. Иначе, пуно ми значи наступ у Котору из којег потичем. Имам већу трему него у Подгорици. Практично сам тек почела да радим са њима и много ми значи да сам овдје. Од почетака, господина Михајла Лазаревића и његовог рада са хором Јединство, била сам ту и част ми је да ме он слуша као неко ко води једна диван хор, један од најбољих у региону“, казала нам је Вујачић.

На репертоару једносатног концерта подгоричког „Светосавника“ синоћ је била духовна и световна музика, а између осталог: „Величање Светом Сави“, „Херувимска пјесма“, „Ситан камен до камена“, „Пред иконом Светог Саве“, „IX и ИИ Руковет“, „Узори Маро“ , „Три ђевојке збор збориле“…

Солисти су: сопрани Ратка Вујачић и Бојана Радовић и баритон Јован Никочевић.

Солиста на хармоници Миљан Лакићевић.

                                                                                         ПРЕДРАГ НИКОЛИЋ

 

Pin It on Pinterest

Share This