Izaberite stranicu

Песник и академик Матија Бећковић отвориће 63. Међународни београдски сајам књига, који се одржава од 21. до 28. октобра, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф, најавили су данас организатори на конференцији за медије у Медија центру Београд.

Председник Одбора Београдског сајма књига Зоран Аврамовић напоменуо је да је остало још три дана до момента у којем ће се приказати „издавачка жетва”.

„У току 63 године Београдски сајам књига је успео да преброди економске и политичке изазове. Данас се суочавамо са дигиталном револуцијом и такозваном „кризом читања”. Зато је наш слоган ове године „Радост читања” и верујем да би то могао слоган за сваки наредни сајам књига”, рекао је Аврамовић.

Према његовим речима, прошле године је било 116 иностраних излагача на Београдском сајму књига, а изложбени простор је дуплиран са 15 на 30 хиљада квадратних метара.

„Дочекаћемо 5.000 учесника 500 програма и бројну публику, а цена карте и даље остаје непромењена и износи 150 динара”, казао је Аврамовић подсетивши да је расподела простора увек била највећи проблем Београдског сајма књига, јер су много веће жеље од могућности.

Уредница програма Београдског сајма књига Сања Милић казала је да је издаваштво највиталнија, најмасовнија културна индустрија која има најдужу традицију.

„У програмима Београдског сајма књига учествоваће сви који су важни за настајање књиге: преводиоци, илустратори, графички дизајнери, као и низ важних аутора. Задовољство ми је што могу да најавим да ће министар културе Руске федерације Владимир Медински представити своју књигу „Рат-Митови ШСР-а 1939-1945” у недељу, 21. октобра, након отварања Београдског сајма књига. То је велика част за наш Сајам књига”, казала је Милић.

Она је најавила да ће у сали „Десанка Максимовић”, која је намењена најмлађима, прославити 120 година од рођења познате песникиње.

Важан део програма, како је рекла, биће посвећен поезији.

„Поносна сам што Београдски сајам књига отвара песник Матија Бећковић. Зато смо и осмислили програм „Дијалог поетика” у којем ће песници сучељавати своја мишљења, баш као и писци у програму „Дијалог проза”. Намера нам је да кроз дијалошке форме представимо дела и писце као што су Љубица Арсић, Владан Матијевић, Горан Петровић, Милена Марковић…”, казала је Милић.

Новоименовани градски секретар за културу Иван Карл оценио је Београдски сајам књига као изузетан бренд Београда и Србије.

„Нема сумње да је Сајам књига најдуговечнија и најпосећенија манифестација културе у главном граду. У дигиталној ери наши људи имају несмањено интересовање за књигу и књижевне програме и верујем да је културна и едукативна мисија Сајма књига непроцењива. То је место где се свима пружа могућнст упознавања с токовима у домаћој и светској књижевности”, рекао је Карл и додао да је у осам дана трајања Сајам књига велика породица аутора, издавача, читалаца, преводилаца, књижара, библиотекара…

Мохамед Амин Белхаж, амбасадор Марока, земље почасног госта Сајма, најавио је посету министра културе Мохамеда Ел Аража, који ће предводити делегацију из Марока.

„Мароко је прва арапска земља која је почасни гост Београдског сајма књига и потрудићемо се сви заједно да на штанду од 100 квадратних метара представимо богату колекцију књига, укљућујући књижевност, историју филозофију, политику друштвене науке”, рекао је Амин Белхаж и додао да ће у Београд стићи неколико врхунских аутора из Марока.

„Песникиња Сафае Сижилмаси Идриси, списатељица и преводилац Санае Чаири, Абдулах Бусусф, Тахар Бен Желун долазе у Београд да своја искуства стварања и анализу дела поделе са Београђанима”, казао је Амин Белхаж, преноси Танјуг.

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This