Izaberite stranicu

Предсједник Украјине Петар Порошенко поднио је Скупштини предлог о поклањању Цркве Светог Андреја на стално коришћење Константинопољу.

Нацрт закона има за циљ „уклањање негативних посљедица интервенције Русије – земље агресора – у украјинском православљу“.

Документом је одлучено да Црква Светог Андреја „као изузетан објекат културног наслеђа, споменик од националног значаја, као вјерска грађевина у државној својини, буде преписана на Васељенску Патријаршију ради слободног обављања свих вјерских потреба“. Као што је наведено у објашњењу, „одлука о поклањању Цркве Св. Андреја  убрзаће процес добијања Томоса“.

Предлог је одређен од стране председника као хитан и упућен је Скупштини.

Раније је Ирина Лутсенко рекла да је поклањање Цркве Светог Андреја  Цариграду „симболичан гест јединства са Мајком Црквом“.

Црква Светог Андреја је барокна грађевина која се налази на десној обали ријеке Дњепра у Кијеву. Рад је италијанског архитекте Бартоломеја Растелија из 1754. године. До сада је била мјесто богослужења тзв. „Украјинске Аутокефалне Православне Цркве“.

Нешто раније њихов „митрополит“ Макарије је изјавио да ако дође до поклањања ове цркве Васељенској Патријаршији, „УАПЦ“ треба дати неки други храм у замјени.

Извор: http://spzh.news/ru/news/56767-poroshenko-vnes-v-radu-zakonoprojekt-o-peredache-andrejevskoj-cerkvi-fanaru

Pin It on Pinterest

Share This