Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије данас је у Цркви Светог Николе у селу Бољевићи – засеок Забес у Вирпазару служио Свету архијерејску литургију и обавио мало освећење овог обновљеног храма.

У архипастирској бесједи након Светог јеванђеља, Митрополит Амфилохије је казао је да је свако људско биће призвано да буде обасјано вјечном божанском светлошћу, али да је мало оних који су изабрани – који се одазивају Божјем призиву а којих је било кроз све вјекове, до Христа, за вријеме Христа и послије Њега.

Високопреосвећени је истакао да је Храм Светог Николе у Забесу свједочанство да је и овдје било оних који су се одазвали Божијем призиву и да је краљ Стефан Штиљановић, чије је поријекло одавде из Штиљановића (Паштровића), свједок те божанске свјетлости и носилац борбе против оних који су хтјели да униште вјеру православну и народ лише те вјечне свјетлости:

“Свети Стефан Штиљановића је обишао све земље наше, као владар и као човјек, али овде је сјеме његово никло и донијело великога и дивнога плода. Он је био и остао дивни Христов свједок, свједок те вјечне – божанске светлости. Остало је дивно предање да је на његовом гробу засијала свјетлост и да је на основу те свјетлости откривен његов гроб и његове свете мошти.”

Јелена супруга Св. Стефана која је видјела мошти свога мужа дубоко потресена тиме постала је монахиња Јелисавета. Мошти Светога Стефана Штиљановића до 1942. биле су у Шишатовцу а када је запријетила опасност да буду уништене од хрватских фашиста тајно су пренијете у Београд у Саборну цркву гдје се и данас налазе.

Митрополит је нагласио да је за вријеме књаза Николе Петровића, ову Цркву освештао Митрополит црногорски  Митрофан Бан и да су на њеном иконостасу насликани многи Христови свједоци: Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Свети Трифун….

“То је живи континуитет светих божијих људи, свједока Христових, носиоца већ двије хиљаде година те божанске свјетлости у Цркви Христовој у којој нема, као што је записао Свети апостол Павле, Грка ни Јевреја, ни роба ни слободњака, мушкога ни женскога, него је у тој Цркви Божјој само Христос и они који су Христови.”

Архиепископ цетињски је подсјетио да су у свим крајевима Црне Горе једно вријеме, нарочито послије Другог свјетског рата, многи храмови запустјели, срушени, оскрнављени:

“Али хвала Богу данас смо 600-700 храмова обновили са народом Божјим у Црној Гори и овај храм је један од тих свједока.”

Владика истиче да се обнављањем храмова обнављају душе људске које просвећене том свјетлошћу божанском се сјећају храмова, својих предака и светих божијих људи који су их кроз вјекове градили:

Много је званих, али мало изабраних по ријечима Светог Јеванђеља. Али изабраних увијек има, увијек они поново долазе. Шаље их Бог ради нас осталих и засија та свјетлост у тами земаљској, тами људског незнања, лажних идеја и идеологија.”

Благословио је владика оне који су обновили Храм Светог Николе у Забесу а који су се на тај начин вратили на пут својих предака, на пут Светог Стефана.

“Данас поново је засијала божанска свјетлост и овдје у Забесу преко овога света храма, преко Свете литургије Христове, преко Тијела и Крви Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа којим ћемо се данас причестити овдје” истакао је Митрополит и додао:

“Преко Њега који је Хљеб живота, који је рекао за Себе Ја сам хљеб живота који силази са неба и који једе од овога хљеба неће умријети него ће вјечно жив бити то је смисао Цркве, зато се граде и обнављају храмови да би у њима могли да се причешћујемо тога Хљеба живота и да би кроз Њега могли свој свагдашњи хљеб да освећујемо и благосиљамо своју трпезу преко Трпезе Господње која се припрема у светим храмовима.”

Архиепископ цетињски након резања славског колача уручио је захвалнице обновитељима Цркве Светог Николе истичући да је њена обнова и освећење велики догађај за Забес, Вирпазар..

“Велики је ово догађај за Црну Гору. Данас је ова светиња обновљена, поново пропојала и поново се у њој дарује Хљеб живота и сија из ње свјетлост која обасјава сваког човјека који долази у овај свијет – свјетлост Лица Божијега вјечна и непролазна”, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Након службе Божије заједничарење је настављено уз хришћанску трпезу љубави припремљену трудом домаћина.

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This