Izaberite stranicu

Манифестација Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори (2018) почиње данас, 17. октобра.  Дан Матице у Црној Гори је 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе.

Свечано отварање ове манифестације биће уприличено у Књижари Матице српске у Подгорици изложбом Сава Мркаљ – Два века дуга, аутора проф. Милице Грбић коју ће отворити мр Јелена Газдић. Предавање на тему: Босанска Крајина крајем 18. и почетком 19. вијека и њени истакнути прваци одржаће др Васиља Јововића а у музичком дјелу наступиће Личка женска музичка група из Апатина.

Са овим програмом Матица ће се представити и Никшићу сјутра, 18. октобара у 19.00 часова у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ (Робна кућа). Суорганизатор овог догађаја је Епархија будимљанско-никшићка.

Изложба Сава Мркаљ – Два века дуга садржи 30 паноа поређаних азбучним редом и прати Мркаљев живот и рад, и утицај на развој српског језика, књижњевнот и умјетност његових савременика до данашњих дана.

Настала је у сарадњи Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага са Историјским архивом из Панчева и Удружењем Крајишника из Панчева, као и Крајишким културним центром „Свети Сава“ из Бањалуке.

Из Матице саопштавају да тим поводом, током јесени организују разноврсне културно-научне активности, какве су, обиљежавање 200 година од појаве првог издања „Српског рјечника“, који је Вук Стеф. Караџић штампао у Бечу 1818. године. Те ће бити, како истичу, испраћено промоцијом „Књиге о Вуку“, аутора Бошка Сувајџића, док ће предавања о Вуковој лексикографској дјелатности одржати истакнути лингвисти Александар Милановић и Рајна Драгићевић.

Како су казали из Матице српске , током октобра биће уприличена и ексурзија намијењена студентима и професорима Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности, која предвиђа посјету Пивском манастиру, Вишеграду, Мокрој гори, као и 63. међународном сајму књига у Београду.

У циљу обиљежавања другог важног јубилеја биће организован научни скуп „Година 1918. ослобођење и уједињење“ (10. и 11. новембар, Херцег Нови), на којем ће узети учешћа око четрдесетак научника из Црне Горе и региона.  У новембру ће бити представљана изложба „Његош и његови савременици у делу Анастаса Јовановића“, као и бројни други програми о којима ће јавност благовремено бити обавјештена, саопштили су из Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

 

Pin It on Pinterest

Share This