Izaberite stranicu

Британска Митрополија Антиохијске Патријаршије има свој први манастир у Енглеској.  Oснован скоро пре четврт века, овај манастир је доскора био под јурисдикцијом румунског митрополита Јосифа. У њему се у последње време подвизавао један монах, а ускоро је дошао и други, па су заједнички устројили обитељ са параклисом, која је недавно прешла у канонску јурисдикцију Антиохијске Цркве.

Обитељ се налази у националном природном резервату у слабо насељеној енглеској грофовији Шропширу, а посвећена je светима Антонију и Кутбарту. Избор небеских покровитеља није случајан – Свети Антоније Велики је био један од првих отшелника хришћанских, а Свети Кутбарт потиче из пограничне области Јужне Шкотске и Северне Енглеске и био је један од првих отшелника на Британским острвима.

Његово Преосвештенство Силуан (Онер), митрополит Британских острва и Ирске – Антиохијска Патријаршија, који је сам био игуман једног манастира у Сирији, примио је ову нову обитељ под свој омофор и учинио га мушким киновијским манастиром.

Извор: Dveri.bg (са бугарског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This